Iedere zaterdag en zondag stromen voetbalclubs vol met jeugd- en seniorenteams om een lekker potje voetbal te spelen. Wekelijks vinden er op de Nederlandse velden ontzettend veel wedstrijden plaats op verschillende niveaus. Het is een enorme uitdaging om deze wedstrijden te faciliteren en ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt. De bal, twee doelen, belijning, veldspelers: allemaal onderdeel van een van de mooiste sporten die er bestaat.

Helaas is het zo dat één aspect van de wedstrijd vaak onderbelicht blijft: de scheidsrechter. Zonder scheidsrechter kan er simpelweg niet gevoetbald worden. De scheidsrechter zorgt, op welk niveau dan ook, ervoor dat de wedstrijd zo eerlijk mogelijk en volgens de spelregels verloopt. Het zijn in veel gevallen vrijwilligers die op hun zaterdag- of zondagmiddag sportief een steentje willen bijdragen aan de maatschappij.

Het valt mij op, als scheidsrechterscoördinator, dat teams een scheidsrechter als vanzelfsprekend achten. Ondanks dat de scheidsrechter misschien behoort tot een van de belangrijkste onderdelen van het spel, wordt zijn rol en de persoon achter de scheidsrechter vaak vergeten.

Week van de Scheidsrechter

De KNVB heeft een paar jaar geleden ‘de Week van de Scheidsrechter’ in het leven geroepen. Dit jaar staat de week van 3 tot en met 11 oktober in het teken van de scheidsrechter. Deze week staat volledig in het teken van waardering voor degene die ervoor zorgt dat jij je wedstrijd kan voetballen. In tijden van crisis is het misschien wel extra belangrijk om deze waardering uit te spreken. De crisis heeft de situatie wat moeilijker gemaakt nu we ook de regels van de overheid in acht moeten nemen.

Juist nu is het de tijd om de scheidsrechter te waarden. Laten we elkaar in deze tijd helpen, ondersteunen en laten blijken dat we waarderen wat de ander vrijwillig voor ons doet.

Scheidsrechters bedankt!

De weekenden van 3/4 oktober en 10/11 oktober hebben we, namens DVC’26, een presentje voor de scheidsrechter als blijk van waardering. Dit presentje zal na de wedstrijd door de aanvoerder/aanvoerster overhandigd worden aan de scheidsrechter.

Namens DVC’26 en mijzelf wil ik alle scheidsrechters bedanken voor hun tomeloze inzet en beschikbaarheid ieder weekend. Zonder jullie blijft het stil op de voetbalvelden.

Succes komend weekend!

Jeroen van Alst
Scheidsrechterscoördinator DVC’26

clubshop_cta
speedsoccer_cta
app_cta