Een interview met assistent-trainer Carlie Bolder en speelster Coco Strijbosch van Vr1 van DVC’26.
1. Stellen jullie je even kort voor?
Carlie: Ik ben 52 jaar en werk in Zevenaar op de afdeling P&O van een kinderopvang. Tot mijn 30ste voetbalde ik bij Concordia en Gelre. Tegenwoordig ben ik van de duursporten zoals de triathlon. Coco: Ik ben 24 en heb een ijssalon in Zevenaar. Hoewel ik de studie Forensisch Onderzoek heb afgerond, trekt het ondernemerschap mij. Voetballen is dé ontspanning voor mij.
2. Carlie, jouw dochters Jikke en Lotte spelen ook in Vr1. Hoe is dat voor jou en voor de vrouwen?
Ik ben er trots op dat Jikke en Lotte op hun 15e in Vr1 spelen. Lotte heeft een basisplaats. Zij deed al veel ervaring op. Ze voetbalde altijd met jongens en kwam ook voor KNVB-selecties uit. Jikke heeft nog geen basisplaats. Zij leert en groeit nog op de trainingen. Soms is het thuis lastig om dochters in je team te hebben. Ik heb het daarover, voordat ik als assistent-trainer startte, goed met hen over gehad. Coco: Ook met het team is er vooraf over gesproken. Tot nu toe gaat het prima. Carlie is een fijne trainster. Bij ons allemaal staat het teambelang en -prestatie voorop.
3. Hoe lang ben je betrokken bij het vrouwenvoetbal?
Carlie: Ik voetbalde van mijn 13e tot mijn 30e. Ik haalde mijn trainersdiploma en trainde de jeugd. Dit is het mijn 8e seizoen bij DVC’26. Door mijn dochters, want als betrokken ouder vraagt men je al snel gevraagd leider te worden.
Coco: Ik begon op ballet. Een vriendin vroeg mij of ik wilde voetballen. Op mijn 6e ben ik begonnen en inmiddels speel ik 18 jaar bij DVC, waarvan 9 jaar in Vr1. Ik voetbalde met de jongens, tot er een meidenteam kwam. Daar was ik blij mee. Op een bepaalde leeftijd is het fijner om met meiden te voetballen.
4. Carlie, wat is jouw rol bij Vr1?
Ik doe vaak de warming-up of een onderdeel van de training. Ook vervang ik Albert van der Wal, de hoofdtrainer, als hij verhinderd is. Verder coach ik bij uitwedstrijden. Albert is een man met visie en werkt met Vr1 aan spelprincipes, spelinzicht en speelwijzen. Albert is tactisch en technisch sterk!
Coco: Het team vindt het fijn dat we een vrouwelijke trainer erbij hebben. We hadden tot nu toe alleen mannen. Het is fijn dat Albert een zakelijke aanpak heeft, zeker op momenten van frustratie en emotie. En… van hem heb ik meer geleerd dan in alle jaren ervoor. Een echte trainer maakt toch het verschil. Carlie: We hadden graag een teammanager. Nu doe ik zelf de regelzaken erbij. Dat kost tijd. Gelukkig is onze steun en toeverlaat Jos Hulshof er altijd. Wij zijn hem heel dankbaar voor zijn steun.
5. Jullie hebben al een periodetitel binnen. Dat is een mooie prestatie! Had je dit verwacht?
Aan het begin van dit seizoen hadden we dit zeker niet verwacht. We hadden een aantal onbekende tegenstanders. We stellen de verwachting steeds bij. Sinds we én de 1e periode en ook nog de koppositie veroverden, durven we op meer te hopen. Helaas hebben we afgelopen zondag gelijk gespeeld en de week ervoor verloren. In die wedstrijden lieten we niet zien wat we in huis hebben. We trainen goed. Daar kan het niet aan liggen.
6. Welke ontwikkelingen zie je bij Vr1 ten opzichte van vorig seizoen?
Vroeger speelden we de lange bal. Het middenveld sloegen we over. Nu is er veel meer positiespel, maken we het veld breed. We weten hoe we willen spelen, hoe we dat moeten uitvoeren en hebben meer inzicht in spelsituaties. We zijn één team.
7. Wie zijn jullie topscoorders? Hoeveel punten pakte de keepster?
Laura Smit en Roos Hendriks scoren het meest. Door keepster Rilotte Brouwer konden we de punten tegen de Tukkers en Victoria Boys pakken. Rilotte is een meevoetballende keepster en ze coacht goed.
8. Hoe is de (leeftijds)opbouw van het team? Hoe gaat de overstap van de jeugd/meiden naar vrouwen-senioren?
De jongsten zijn 15 de oudste is 29, maar er zijn speelsters van alle leeftijden. De oudere speelsters ontfermen zich over de jonkies. Het zou ideaal zijn als 2 à 3 junioren gedurende het seizoen meetrainen bij 1. Dit is zeker een punt van aandacht bij de club. Spelers/Speelsters moeten geprikkeld worden om voor het 1e te gaan. Het sportieve belang van de speler moet voorop staan.
9. Heeft DVC’26 Vr1 een regiofunctie?
9 van de 14 speelsters van Vr1 komen uit Didam. De anderen komen (vanuit Gelre) uit Angerlo, Doesburg en Arnhem. Het is goed als Vr1 van DVC’26 een goede uitstraling heeft in de regio, waardoor voetbalsters bij ons willen spelen.
10. Hoe ervaren jullie de faciliteiten bij DVC en jullie plek binnen de club?
Eigenlijk is het meeste goed geregeld. We hebben zelfs sinds dit seizoen een eigen verzorgster. Het nieuwe bestuur geeft mannen- en vrouwenteams dezelfde beloning voor periodetitels en kampioenschappen. Wat wel een verbetering zou zijn, als er een vrouw in de TC komt die de overgang van meiden-junioren naar senioren begeleidt. We hebben een kleine selectie met behoefte aan aanwas. Daar kan de TC een rol in spelen. En natuurlijk een teammanager voor Vr1.
11. Hoe is de betrokkenheid van ouders en supporters?
Coco: Met mijn ouders zit het wel goed. Die komen zelfs naar verre uitwedstrijden.
Carlie: Bij de thuiswedstrijden zien we de ouders wel vaak. Bij uitwedstrijden kunnen ze met de bus mee. Dat geldt ook voor andere supporters! Meer (DVC)publiek zou fijn zijn.
12. Hebben jullie een tip of wens voor DVC’26?
Coco: Dat de aankondigingsborden van wedstrijden in Didam ook voor wedstrijden van Vr1 worden gebruikt.
Carlie: Ik wens meer betrokkenheid over en weer, meer samenwerking voor een breder clubgevoel.
Coco: De feestjes bij DVC geven mij altijd wel het samen-gevoel.