De KNVB heeft donderdag positief gereageerd op het besluit van het demissionaire kabinet om de coronapas toch niet verplicht te stellen voor amateursporten in de buitenlucht. Het tonen van een toegangsbewijs is vanaf zaterdag alleen verplicht voor sporters en toeschouwers bij binnensporten.

Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maakten twee dagen geleden nog bekend dat alle amateursporters én toeschouwers boven de achttien jaar vanaf zaterdag een coronatoegangsbewijs moeten laten zien. Daar kwam veel kritiek op vanuit de sportwereld, met name omdat handhaving een probleem kan worden. Ook de Tweede Kamer was woensdagavond tijdens het debat kritisch: een ruime meerderheid ziet niets in de maatregel voor de buitensporters. Daarop besloot Rutte om de Tweede Kamer tegemoet te komen en de coronapas alleen verplicht te stellen voor de binnensporten.

“Met deze uitkomst is voor bijna 3.000 voetbalverenigingen, 600.000 volwassen amateurvoetballers en duizenden vrijwilligers een werkelijk onmogelijke situatie voorkomen. Het eerdere plan was praktisch niet uitvoerbaar”, schrijft de KNVB in een verklaring.

“De huidige oplossing vraagt nog veel van het aanpassingsvermogen, maar buiten sporten blijft in elk geval voor iedereen toegankelijk. Dat is goed nieuws, aangezien sporten een positieve invloed heeft op de gezondheid en dus ook de gezondheidszorg. Het coronatoegangsbewijs zou daarom niet voor sportdeelname moeten gelden.”

Volwassenen die betrokken zijn bij buitensporten moeten vanaf zaterdag overigens wel hun coronatoegangsbewijs laten zien als ze van buiten naar binnen willen, voor bijvoorbeeld een bezoek aan het toilet of de kantine.

Bron: NU.nl

clubshop_cta
speedsoccer_cta
app_cta