Interview met de driekoppige communicatiecommissie van DVC’26: Alex Steg, Geerte Vierwind en Annèt Lammers
Alex stel je voor en geef daarbij aan welke activiteiten je bij en voor DVC’26 doet. Sinds wanneer ben je betrokken bij DVC’26 en wat vind je van de club?
Ik ben Alex Steg en op dit moment voorzitter van de Communicatiecommissie bij DVC’26. Tot maart van dit jaar was ik trainer van O13-2. Zelf heb ik jaren actief gevoetbald bij Sportclub Lochem. Mijn vader was daar voorzitter van de Jeugdcommissie, dus ik heb het leven binnen een voetbalclub een beetje met de paplepel ingegoten gekregen. In Lochem heb ik ook mijn eerste trainerscursus gevolgd, waarna ik ook voor het eerst een pupillenteam ging trainen. Een mooie ervaring.
Mijn ‘carrière’ bij DVC’26 begon in 2013 als begeleider van mijn twee zoons bij de Champions League. Na het eerste seizoen werd ik gevraagd om coördinator te worden van deze groep jonge voetballertjes. Ik nam daarbij het stokje over van Andre Peters. Uiteindelijk ben ik enkele jaren coördinator geweest en heb daarbij de stap gemaakt van Champions League naar de F’jes en E’tjes. Als coördinator maakte ik ook onderdeel uit van de Technische Commissie voor de Onderbouw, waarbij ik onder andere meedacht over de indelingen en over de introductie van het nieuwe pupillenvoetbal in seizoen 2017-2018.
In de afgelopen jaren heb ik diverse jeugdteams getraind bij DVC’26. Samen met een groep enorm leuke leiders en trainers heb ik een paar mooie seizoenen als trainer mee mogen draaien bij verschillende F-teams, bij JO9-1, JO10-1, JO12-1 en tot slot dus JO13-2. Erg leuk om aan de wieg te mogen staan van de voetbalontwikkeling van deze groep jongens en meiden.
Sinds januari 2017 probeer ik wat lijn aan te brengen in de communicatie van DVC’26. Er was destijds bij DVC’26 behoefte aan betere communicatie richting alle betrokken doelgroepen van de club. Dat heeft ertoe geleid dat we naar het communicatiebeleid zijn gaan kijken en naar de inzet van de communicatiemiddelen die destijds bij de club in gebruik waren. Wat begon met het opstellen van een communicatieplan, heeft uiteindelijk uitwerking gekregen in de ontwikkeling van een nieuwe website, periodieke nieuwsbrieven, socialmedia-kanalen (Twitter, Facebook, Instagram), een YouTube-kanaal en diverse andere uitingen binnen de club.
Hoe zie jij binnen DVC’26 de rol van de communicatiecommissie?
Samen met Annèt Lammers en Geerte Vierwind vorm ik nu de Communicatiecommissie van DVC’26. Met z’n drietjes zijn wij het aanspreekpunt voor de verschillende commissies die wij kunnen ondersteunen bij de communicatie met hun doelgroepen. Zo helpen wij onder andere het Algemeen Bestuur met de formele berichtgeving via website en nieuwsbrief. Zo zet bijvoorbeeld de Sponsorcommissie ons in voor het interview op hun pagina in het Montferland Journaal.
Hoewel steeds meer commissies, functionarissen en trainers ons weten te vinden, zouden ze toch nog meer gebruik moeten maken van ons. Daar kunnen we dan allerlei middelen voor inzetten. Heb je een teamverslag? Wij zetten het op jouw teampagina. Heb je een leuk filmpje? Wij zetten het op ons YouTube-kanaal. Wil je een bericht op de website of in de nieuwsbrief, laat het ons weten. Hoe meer input wij krijgen, hoe beter wij de communicatie voor DVC’26 kunnen verzorgen.
Het Corona-virus heeft ook bij DVC’26 alles platgelegd. Toch is er een positief, stevig digitaal lijntje met veel (jeugd)spelers. Kun je daarover iets vertellen?
Jazeker. Omdat er vanwege het Corona-virus tot en met 28 april geen voetbal meer mogelijk is in Nederland, vinden we het als vereniging wel superbelangrijk dat al onze leden in beweging blijven gedurende deze periode. Beweging is namelijk ontzettend goed voor de gezondheid. Dat was voor ons ook de reden om te starten met de DVC’26 Thuisvoetbal Challenges. Vanaf 17 maart stond er iedere dag een andere challenge op het programma. Er kwam zelfs een leuke team challenge voorbij. Vanwege de strenge regels moesten al deze challenges thuis gedaan worden, op minimaal 1,5 meter afstand van andere mensen. Het doel was afleiding bieden, even iets anders doen, in beweging blijven, de voetbal-skills ontwikkelen, maar ook gewoon even plezier maken. En het was uiteindelijk een grandioos succes: na tien challenges hadden we 357 filmpjes op onze YouTube-pagina staan die door meer dan 10.000 mensen waren bekeken!
Je bent ook betrokken bij de open club waarbij vergaande samenwerking tussen de Montferlandse sportverenigingen een van de doelen is. Wat is hier de stand van zaken?
Dat klopt. Open Club De Nevelhorst, wat ondertussen de officiële naam is geworden van de open club, is een initiatief van DVC’26, Sport- en Gymvereniging Margriet, De Hoevert, Triathliem, Tennisvereniging Didam, Jeroen Reintjes Sports, Wijkraad Greffelkamp, Stichting Wielerpromotion Montferland, Volleybalvereniging Victoria en Sport Events Montferland. DVC’26 is een van de eerste initiatiefnemers geweest van de open club. Als afgevaardigden van DVC’26 zijn Raymond Sweers en ik nauw betrokken bij de ontwikkelingen. Er is ondertussen zoveel over te vertellen, dat ik voor meer informatie zou willen doorverwijzen naar de website van DVC’26 of naar www.openclubdenevelhorst.nl.
We gaan verder met Geerte.
Geerte stel je voor. Welke opleiding doe je? Beschrijf je voetbalcarrière bij DVC’26.
Een blonde 18-jarige Diemse met een hoop creativiteit, dat ben ik, Geerte Vierwind. Ik woon al mijn hele leven in Didam en ben klaar voor nieuwe avonturen richting mijn toekomst. Vorig jaar heb ik mijn havodiploma mogen ophalen op het Liemers College in Zevenaar. Ik ben er helemaal klaar voor om mijn huidige doel, bij een vrouwentijdschrift belanden, te bereiken. Wat ik daar uiteindelijk ga doen, weet ik nog niet. Ik vind nog teveel dingen leuk om me nu al te gaan focussen op een bepaalde bedrijfstak. Ik zit namelijk niet stil en wil alles aanpakken. Eerst wil ik van alles gedaan hebben op bijvoorbeeld de werkvloer, voordat ik dingen ga uitsluiten.
Begin dit schooljaar heb ik de eerste stappen richting dit doel gezet. Zo ben ik begonnen bij de communicatiecommissie van DVC’26, mag ik RTV Arnhem een handje helpen en ben ik begonnen aan mijn huidige studie Journalistiek op de Hogeschool Utrecht. Hier reis ik met plezier en goede moed naar toe. Het is een praktische studie, wat betekent dat ik veel in het journalistieke werkveld actief kan zijn. Zo mag ik mensen interviewen op straat, werken met audiovisuele materialen, artikelen schrijven, fotograferen, in de radio- en televisiestudio werken en nog meer andere leuke dingen.
Ik woon nog steeds in Didam. Sinds mijn elfde trap ik geregeld een balletje bij voetbalclub DVC’26. Vroeger heb ik in prestatieteams gevoetbald en tegenwoordig voetbal ik in het tweede vrouwenteam. Daar heb ik het erg naar mijn zin, ons team is oergezellig. We hebben geregeld zelfgeorganiseerde activiteiten met het team; denk hierbij aan een high wine, avondje-uit, pakjesavond of een weekendje weg. Bij ons zitten genoeg creatievelingen die er elke keer wat leuks van maken.
Laat ik het ook even over onze voetbalkunsten hebben. We krijgen allemaal de bal wel in het goede doel, we gooien ons lichaam er goed in en met ons uithoudingsvermogen zit het wel snor. Ondanks dit alles hebben we het afgelopen seizoen veel verloren, maar dat mag onze pret niet drukken. Volgend seizoen gaan we met een frisse start weer voor de winst en misschien een kampioenschap (toch dames?)
Geerte, jij neemt sinds kort binnen de communicatiecommissie een deel van de sociale media voor je rekening. Wat doe je precies, hoe ziet jouw doelgroep eruit en welke info wil je met hen delen?
Het is leuk om in de communicatiecommissie van DVC’26 te zitten. Ik neem de sociale media voor mijn rekening; hierin kan ik onder andere mijn creativiteit kwijt. Ik ben tot nu toe vooral gefocust op de Instagrampagina van de club. Alle posts vanaf de in DVC’26-kleuren ingerichte lay-out, zijn afkomstig van mij. Je zult vooral DVC’26-nieuws en informatie voorbij zien komen. Ik heb verschillende rubrieken bedacht voor het account.
Waar ik vooral mee bezig ben, is het maken van de lay-out, contacten leggen met mensen bij de club, foto’s maken en reageren op de berichten op Instagram. In de voetbalweekenden ben ik druk met onze ‘Insta-stories’, die ik vormgeef. In de communicatiecommissie word ik erg vrij gelaten en in mijn doen en laten. Mijn doelgroep bestaat vooral uit DVC’26-leden. Ik kan op het account goed zien hoe oud onze volgers daar zijn, waar ze vandaan komen en wanneer ze het actiefst bezig zijn op sociale media.
Ik houd goed contact met de leden van de communicatiecommissie, zo kunnen we elkaar input geven en nieuwe ideeën vormgeven. We werken goed samen. Ik vind het fijn om onderdeel van de communicatiecommissie te zijn.
Hoe zie jij DVC’26? Wat gaat goed en wat kan beter volgens jou of vanuit de vrouwen/meiden? Wat zijn de wensen?
DVC’26 is een club in een dorp. In een dorp kennen de meeste mensen elkaar. Nieuws en verhalen gaan daar snel rond. Het actuele (dorpse) nieuws is daarom belangrijk. Hierop inspelen gaat goed, wat mij betreft. De toekomstplannen van DVC’26 zijn erg positief. Ook op voetbalgebied gaat het goed bij DVC’26. Wat ik zelf graag anders zou willen zien zijn de voorzieningen. Ik weet dat er plannen zijn voor de toekomst, maar sommige voorzieningen mogen sneller worden aangepakt. Misschien kan DVC’26 daar een leuk initiatief van maken door samen met de leden het toekomstbeeld waar te maken. Dit kunnen we weer via sociale media vastleggen, daar denk ik dan weer aan.
Annèt stel je voor.
Ik ben Annèt Lammers, een rasechte Diemse, en sinds augustus 2018 betrokken bij de communicatiecommissie van DVC’26. Vroeger was ik iedere thuiswedstrijd van het 1e bij DVC’26 te vinden. Ook ging ik veel mee naar uitwedstrijden. De laatste jaren komt het er niet meer zo van in verband met mijn andere activiteiten. Wel word ik thuis altijd goed bijgepraat door Jan, dus ik ben zeker van veel zaken en ontwikkelingen binnen DVC’26 op de hoogte.
Van huis uit ben ik opgegroeid met DVC’26. Mijn vader was rond 1962 secretaris van de club toen ze nog in De Kom voetbalden en mijn ome Pim (van Zimmeren) die bij ons woonde was jeugdsecretaris en een ‘beruchte’ scheidsrechter. Voor sommige DVC’26-jongens was ome Pim een soort vaderfiguur. Bij ons thuis werden de wekelijkse opstellingen voor de jeugdelftallen getypt en vervolgens opgehangen in het kastje-aan-de-muur bij De Reus. Nadat ome Pim met werken was gestopt, werd hij een fanatieke mollenvanger op De Nevelhorst. Toen hij al erg ziek was, kreeg hij zijn welverdiende DVC’26-erelidmaatschap.
Wat doe jij binnen de communicatiecommissie?
Ik ben graag bezig met het schrijven van teksten. Ook vind ik het leuk om filmpjes en foto’s te bewerken. Dat komt goed van pas bij de communicatiecommissie. Op het sportpark en in de kantine zijn een aantal tv’s aangesloten op Sportlink-club.tv. Sportlink verzorgt (automatisch) de actuele wedstrijdgegevens. Ik maak wekelijks de beeldfragmenten met betrekking tot de familielotto, info over DVC’26, kantineactiviteiten en -aanbiedingen en wat verder interessant is voor leden en bezoekers. Namens de sponsorcommissie interview ik actieve DVC’ers, spelers (m/v) en sponsoren voor de sponsorpagina in het Monterland Journaal. Deze interviews worden (normaal gesproken) geplaatst in de week voor een thuiswedstrijd van het 1e. De sponsorcommissie wil hiermee de lezers laten zien wat er bij DVC’26 club-breed gebeurt en ze laat hierbij graag actieve vrijwilligers aan het woord.
Tijdens deze interviews ervaar ik telkens weer hoe groot de betrokkenheid van iedereen is en hoe graag ze zich inzetten om DVC’26 met haar 1.300 leden goed te laten draaien op alle fronten. Dit geldt ook voor de leden van de communicatiecommissie. We willen graag ondersteunend zijn voor alle afdelingen binnen DVC’26. Dus DVC’ers maak gebruik van ons!