Op maandag 25 november heeft er in de sporthal van DVC’26 een testavond plaatsgevonden bij de teams O10-1 en -2 en bij de O11-1 en -2. De test die hiervoor is gebruikt, wordt de HAN Beweegtest genoemd. Deze test wordt gebruikt om het beweegniveau van kinderen aan te duiden. De test bestaat uit vier onderdelen.

Het eerste onderdeel is het achterwaarts balanceren. Bij dit onderdeel liggen er drie verschillende balken op de vloer en moet het kind zich achterwaarts over de balk verplaatsen. De balken verschillen in breedte waarbij de eerste balk 3,0 cm breed is, de tweede balk 4,5 cm en de derde balk 6,0 cm.

Het tweede onderdeel is het zijwaarts springen. Dit onderdeel wordt uitgevoerd op een deurmat met een balkje in het midden van de mat. Het kind moet met gesloten benen over het balkje springen. In een tijdsbestek van 15 seconden moet het kind proberen om dit zo vaak mogelijk uit te voeren.

Het derde onderdeel is het zijwaarts verplaatsen. Hierbij neemt het kind plaats op een van de twee blokken. Bij dit onderdeel is het bedoeling dat het kind zich zijwaarts gaat verplaatsen met behulp van de blokken. De opdracht is om het blokje dat zich aan de rechter- of linkerkant van het kind bevindt vanaf de grond in beide handen te nemen en deze aan de andere kant weer op de grond te plaatsen. Vervolgens neemt het kind plaats op dit blokje en voert de opdracht opnieuw uit. Het gaat er bij dit onderdeel om het blokje zo vaak mogelijk zijwaarts te verplaatsen binnen 20 seconden.

Het vierde onderdeel is de oog-hand-coördinatie. Het kind staat bij dit onderdeel in een afgezet gebied en krijgt een tennisbal in de hand. Op de muur is een vak gemaakt waarin de tennisbal moet worden gegooid. Het kind moet de tennisbal met de linkerhand in het vak tegen de muur gooien en met de rechterhand weer vangen zonder dat de bal de vloer raakt. Vervolgens gooit het kind de tennisbal met de rechterhand tegen de muur en wordt deze met de linkerhand gevangen. Dit wordt gedurende de 30 seconden herhaald.

De O10-2 en O11-1 zijn inmiddels, na het afnemen van de test, begonnen met een interventie omtrent het breed motorisch opleiden. Dit betekent dat zij voor het begin van de voetbaltraining, dus als warming-up-vorm, te maken krijgen met verschillende vormen van bewegen.

Uiteindelijk wordt dezelfde HAN Beweegtest bij alle vier de teams aan het einde van de interventie nog een keer uitgevoerd om te bepalen wat het effect van breed motorisch opleiden is op het beweegniveau van de jeugdleden van DVC’26.

Breed motorisch ontwikkelen

Het breed motorisch ontwikkelingsmodel (ook wel Athletic Skills Model (ASM) genoemd) is een praktisch en wetenschappelijk onderbouwd ontwikkelingsmodel voor alle bewegers. De unieke structuur brengt kwaliteit in een veelzijdige ontwikkeling. Dit zorgt voor betere prestaties, minder blessures, meer creativiteit en meer plezier. Dit model zullen we integreren in de trainingen van DVC’26. Wil je er meer over weten, bekijk dan dit filmpje eens: www.athleticskillsmodel.nl. Wil je er meer over weten binnen DVC’26 neem dan contact op met Raymond Sweers of Kesley Schuitema.

Kesley Schuitema, afstuderend student aan de opleiding Sport, Gezondheid & Management Onderzoek naar het effect van breed motorisch opleiden op het beweegniveau van de jeugdleden van DVC’26

clubshop_cta
speedsoccer_cta
app_cta