Een interview met Robert Lemein, sportmasseur bij DVC’26.

Rob, je houdt het als verzorger al een hele tijd vol bij DVC’26. Hoeveel jaar inmiddels? En waarom zo lang bij DVC’26?
In 2004 ben ik als verzorger begonnen bij DVC’26. Dat is alweer 15 jaar. De reden dat ik dit al zo lang doe is, dat de sfeer bij de club mij erg aanspreekt. DVC voelt als familie en de kantine als een huiskamer. En ook op mijn werkgebied heb ik niets te klagen. De spullen zijn goed voor elkaar, en heb ik wat nodig dan wordt dat geregeld.

Hoeveel spelers en speelsters behandel je gemiddeld op een avond of in een week? Heb je veel vaste klanten?
Op dinsdag- en donderdagavond en op zondag ben ik altijd aanwezig. In eerste instantie voor het eerste. Zo gauw de training van 1 begint, heb ik tijd voor de lagere elftallen en de vrouwen. Op een avond gaat dat om 10 à 15 spelers, waarbij een aantal vaste klanten. Ik masseer ze en zo nodig tape ik preventief een knie of enkel. Na overleg met herstel-trainer Hans ten Bosch geef ik een trainer advies of een geblesseerde speler weer speelklaar en weer kan deelnemen aan de groepstraining. De vorderingen volg ik altijd op de voet.

Vind je dat de spelers zich fysiek goed voorbereiden op een wedstrijd? Ook wordt er geadviseerd om voor het begin van de tweede helft een korte gerichte warming-up te doen. Wat vind jij hiervan?
Een aantal spelers zorgt niet goed voor hun lichaam. En dan bedoel ik in de eerste plaats, dat zij te weinig rust hebben voor een wedstrijd. ’s Avonds voor een wedstrijd stappen (en alcohol) beïnvloedt serieus de prestaties op het veld. Naast rust is goede voeding ook belangrijk. Wil je prestatief spelen, dan moet je er ook naar leven. Doet een speler dat niet, dan ontstaat overbelasting en de kans op blessures.

Het is altijd belangrijk om spieren warm te houden en met warme spieren aan een wedstrijdhelft te beginnen. Dus een warming-up voor de tweede helft zou niet verkeerd zijn. Helaas is daar eigenlijk geen ruimte voor.

Welke blessures kom je vooral tegen? Is er verschil in blessures bij mannen en vrouwen?
In het voetbal zijn benen, knieën, enkels, hamstrings en soms de rug gevoelig voor blessures. De meisjes/vrouwen moeten niet ‘mannelijk’ trainen in verband met een andere lichaamsbouw. Dit komt met name naar voren bij de spierkracht en -massa in de bovenbenen. De bovenbeenspieren zorgen voor de stabiliteit van de knieën.

Hoe worden spelers weer fit?
Is een speler/speelster geblesseerd, dan komt die bij mij. Ik behandel de geblesseerde en bepaal, wanneer die kan deelnemen aan de hersteltraining bij Hans ten Bosch. Hans en ik hebben nauw overleg over de opbouw van zo’n hersteltraining. Een valkuil is te denken dat een speler na een blessure weer volop aan de bak kan, maar tijdens de blessure is de spierkracht beduidend afgenomen. Het is daarom belangrijk aan spierkracht te werken om een nieuwe blessure te voorkomen. Dit gebeurt tijdens de hersteltraining bij Hans ten Bosch.

Wat was de ergste blessure waarmee je in je loopbaan werd geconfronteerd?
Het ergste vond ik dat bij een speler de knieschijf (patella) uit de kom schoot. Heel pijnlijk! Verder zijn alle soorten botbreuken heel vervelend.

Je bent er zondags altijd bij als het eerste speelt. Door de jaren heen heb je veel ups en downs meegemaakt met DVC 1? Wat is jou hiervan het meest bijgebleven? Wat spreekt je het meest aan als verzorger van 1?
De ups zijn de promoties en de downs de degradaties. Ik ben/voel mij onderdeel van het team, dus de ups en downs raken mij eveneens.
In mijn beginperiode bij DVC heb ik heel prettig samengewerkt met Henny ten Haaf. Henny was een legendarische sportmasseur en verzorger. Zijn overlijden en later het overlijden van zijn vrouw Wil voelen voor mij ook als een verlies.

Ben je als verzorger ook een vertrouwenspersoon voor de spelers?
Een vertrouwenspersoon op persoonlijk gebied ben ik niet. Al mag iedereen best bij mij aankloppen. Wel vertellen (teleurgestelde) spelers mij geregeld wat hun dwarszit op voetbalgebied. In die zin dient de massageruimte weleens als uitlaadklep. Binnen de begeleidingsgroep hebben we de afspraak dat we dat wat ons ter oren komt bespreken om frustraties bij spelers uit de lucht te kunnen halen.

Vandaag is het 1 april. Heb je nog een leuke anekdote of 1 aprilgrap?
Jaren geleden, in de kleedkamer bij een vorige club, vertelde een speler dat ie een videorecorder had gekocht, maar dat na 2 minuten de band er steeds uitsprong. Hij terug naar de winkel en wat bleek? Het was geen videorecorder, maar een broodrooster. 😊

Je gaf al aan dat bij DVC’26 de faciliteiten voor sportmassage goed zijn. Heb je, ondanks dat toch nog wensen?
Ja, zeker… Ik weet dat het bestuur en coördinator op medisch vlak, Jan van Delden, hard werken aan mijn wens dat er een tweede sportmasseur komt. DVC’26 is met zo’n 1.300 leden een grote vereniging. Om die als sportmasseur in je eentje te behappen is eigenlijk niet te doen. Maar sportmasseurs liggen niet voor het oprapen, blijkt.

Hoe zie jij het vervolg van dit seizoen voor DVC1 mannen en vrouwen?
Op Vrouwen 1 heb ik niet zo’n zicht. Ik ben niet bij de trainingen en de wedstrijden. Mooi dat ze zo hoog spelen!

Van DVC heren 1 kan ik alleen maar zeggen dat we ons stinkende best doen. Het is een zeer jong team. Ze hebben potentie. Er zit groei in. Iedereen wil hoog eindigen. Ik kan alleen maar zorgen dat de blessures goed worden behandeld en het liefst voorkomen en dat de spelers fit blijven. Het zou mooi zijn als we ons handhaven in de 2e klasse.

clubshop_cta
speedsoccer_cta
app_cta