Een interview met Jan van Zimmeren, aanvoerder van het 1e van DVC’26. 

De 25-jarige Jan van Zimmeren is dit seizoen weer teruggekeerd op het oude voetbalnest bij DVC’26. Hij komt van DCS, waar hij drie jaar onderdeel was van de hoofdmacht. Dit ‘uitstapje’ heeft hem veel gebracht aan nieuwe vriendschappen en het was goed voor zijn persoonlijke ontwikkeling. “Het heeft mij goedgedaan een tijdje weg te zijn bij DVC’26. Bij DCS maakte ik een nieuwe start.” 

Jan, hoe ziet je dagelijkse leven eruit?
Sinds anderhalf jaar woon ik samen met mijn vriendin Denise in Didam. Ik werk als begeleider van jongeren met een licht verstandelijke beperking met gedragsproblemen. We bouwen steigermeubels. Het is een mooi beroep, maar soms ook zwaar. In mijn vrije tijd kijk ik veel voetbal en ik praat er graag met anderen over. Voetbal kreeg ik thuis met de paplepel ingegoten. Verder vind ik het fijn om met vrienden samen te zijn. Ik hou van kaarten, bijvoorbeeld pokeren, en soms dart ik.

Je voetbalt nu weer bij DVC’26. Welke positie heb je in het veld en binnen het team?
Ik voetbal als centrale verdediger of verdedigende middenvelder. Het team heeft mij tot aanvoerder gebombardeerd. Dat vind ik een mooie taak en uitdaging. Veel spelers ken ik uit het jaar dat ik Renato Boekhorst assisteerde, destijds de trainer van de A1. Ik probeer ze op voetbalgebied iets bij te brengen en weet dat ze zaken, zoals ik ze zie, van mij aannemen. Door mijn ervaringen weet ik dat rustig en positief coachen meer brengt, dan negatief commentaar en spelers afbranden. Wel moet je kunnen bespreken wat goed of fout ging. Ook al ben ik echt aanwezig in het veld, ik zal steeds proberen rustig te sturen.

Zijn jullie klaar voor de wedstrijd tegen DCS?
Als je het mij vraagt, zijn we zeker klaar voor de wedstrijd tegen DCS. We hebben een redelijke voorbereiding gehad en speelden in de beker tegen teams uit hogere klassen. Als je de uitslagen weglaat, hebben we het goed gedaan. Hiermee doel ik op de gecreëerde kansen en het getoonde veldspel. Het team is fit, er is een goede sfeer. Ook de nieuwe spelers hoorden vanaf dag één er helemaal bij. De klik is er. Wat fijn is; dat er dit seizoen wat oudere spelers zijn toegevoegd aan het 1e. De hiërarchie klopt nu. Er is een goede balans.

Hoe bereid je je voor op deze derby?
Voor mij is het een bijzondere wedstrijd tegen mijn oude team. Ik ben door drie jaar DCS bevriend met veel spelers. Dat geeft een extra lading aan de wedstrijd. Dat zal ook zo zijn voor Joël Nibaele, al zullen wij het in deze wedstrijd helaas zonder hem moeten doen. Er doen zoveel bekenden mee. We komen elkaar inmiddels al zo’n 7, 8 jaar tegen in de competitie.

Wat heeft drie jaar DCS jou gebracht? Hoe vind je het om weer bij DVC’26 te spelen?
Het belangrijkste uit de periode bij DCS is het kampioenschap in de 3e klasse. Ook dat we een periodekampioenschap pakten. (En ik werd er in de winterstop dartskampioen. 😊) Zoals hierboven al aangegeven: het was goed voor mij om even uit de setting bij DVC’26 weg te zijn. Ik ben nu een rustiger persoon en kijk wat meer de kat uit de boom. Dat ik positief ben veranderd, krijg ik ook terug van mensen bij DVC’26 die mij beter kennen, zoals Eugénie Christant -onze teammanager- en kantinebeheerder Sjaak Hanegraaf. Dat ik weer voor DVC’26 uitkom, voelde als thuiskomen.

Wanneer ben je tevreden over jezelf/je eigen prestatie?
Nou, ik ben niet zo snel tevreden over mezelf. Ik ben nogal perfectionistisch. Als ik tijdens de wedstrijd dienend heb gespeeld en de jongens heb kunnen helpen, dan kijk ik met een goed gevoel terug. Daarnaast is het als verdedigende speler altijd lekker om de nul te houden. Ik probeer de jonge spelers ook wat slimmigheidjes bij te brengen. Nu ik wat ouder ben en meer ervaring heb, gaat het (tactisch) coachen me ook beter af.

Wanneer ben je tevreden over het team/het 1e (binnen/buiten het veld)?
Als de sfeer binnen en buiten het veld goed is en blijft. Dat er saamhorigheid is, los van verlies of winst. Als we een echt TEAM zijn, komen de resultaten vanzelf.

Waaraan wil je werken tijdens een training en/of wedstrijd? Wat trekt jou aan in het voetballen?
We hebben als team de koppen bij elkaar gestoken en samen een tactisch plan afgesproken. Daar wil ik en moeten we aan werken. Ik hou van voetballen, ik ben een soort van verliefd op de bal.

Waar denk je dat jullie met het 1e op de ranglijst eindigen?
Ik ken de clubs in de competitie en onze kwaliteiten. We gaan dit seizoen een rol van betekenis spelen. Ik denk dat we bij de eerste vijf uitkomen. Daarnaast denk ik dat we dit jaar veel gaan scoren met jongens als Marciano v.d. Berg, Sven Udink en Wesley Mortier in de ploeg.

Wat is het leukste wat je hebt meegemaakt in het voetbal? Hoe is het met de humor binnen het 1e?
De kampioenswedstrijd met DCS tegen OBW met 2.500 toeschouwers. Een super derby met alles erop en eraan!
Bij het 1e wordt veel gelachen, binnen en buiten het veld. Ik doe er ook mijn best voor, maar met nieuwkomer Stefan Ordelman hebben we een echte gangmaker erbij. Humor is belangrijk!

Hoe blijf jij op de hoogte van het reilen en zeilen bij DVC’26?
Ik kijk regelmatig op de website. De column van de voorzitter zit goed in elkaar en is erg informatief. Geerte Vierwind doet het goed met info over DVC’26 op Instagram. Sowieso volg ik graag al het nieuws via internet.

Wat vind je goed bij DVC’26? Wat zou er verbeterd kunnen worden in jouw ogen?
Nu ik terug ben bij DVC’26 valt me op dat er een frisse wind waait op bestuursvlak. Ik hoor positieve berichten over de Technische Commissie en heb zelf met de TC zelf ook een fijne ervaring. Het nieuwe skills court op de plek van het pannaveld is een mooie aanwinst. Persoonlijk vind ik dat het hoofdveld vernieuwd mag worden en dan het liefst met gewoon gras. Ik hou wel van ‘modder aan de poten’ en dan thuis de was aan mijn vriendin cadeau doen.

Heb je nog iets dat je hier kwijt wilt?
Ja, zeker. We gaan er een mooi seizoen van maken, al vraagt corona wel om verantwoord gedrag! Iedereen kan nu minder spontaan zijn en moet zich doordacht gedragen. DVC’26 heeft de nodige maatregelen genomen, maar ons gedrag maakt of het werkt. De afdeling verzorging van de club heeft het heel goed aangepakt en de duidelijke regels en afspraken goed gecommuniceerd!

Als laatste: We gaan winnen van DCS. Door de uitspraken van trainer Kevin Jeurissen van DCS in De Gelderlander, ben ik extra geprikkeld om te laten zien wie en wat DCS nu mist. 😊

Bestel hier jouw tickets voor DVC’26 – DCS

clubshop_cta
speedsoccer_cta
app_cta