Een interview met Lidwien Schellekens, speelster van Vrouwen 1 van DVC’26.

Lidwien, je speelt in Vrouwen 1: Hoe is je voetbalcarrière begonnen?
Laat. Pas op mijn 16e ben ik gaan voetballen. Meteen bij DVC’26. Ik speelde één jaar in Meiden-B en stroomde daarna door naar Vrouwen 2. Bij Vrouwen 1 zat ik toen al direct op de bank. Al snel hoorde ik er helemaal bij.

Hoe ziet volgens jou een goede voetbalopleiding voor meisjes/vrouwen eruit?
Het begint met goede trainers voor het meidenvoetbal. En ik denk dat het belangrijk is speelsters vanuit de A-junioren snel te laten wennen aan het seniorenvoetbal, bijvoorbeeld door hen daar mee te laten trainen. Verder is het heel fijn dat het vrouwen/meidenvoetbal binnen DVC’26 inmiddels erkenning krijgt. Dat stimuleert. Zo kan Vrouwen 1 met de grote bus naar de verre wedstrijden, zoals in Hoorn, Limmen en Amsterdam en hebben we ook (bijna) alle sportkleding van de club.

Vrouwen 1 speelt in de eerste klas zondag. Dat is de op twee na hoogste klasse in het Vrouwenvoetbal. Jullie moeten ver reizen. Heeft dit invloed op de voetbalprestaties?
We zitten dan om 8 uur in de bus. Iedereen is nog rustig of slaapt nog wat. Ik merk dat ik me na zo’n rit helemaal moet oppeppen, maar dan lukt het ook weer. De terugweg is een stuk gezelliger met onder andere spelletjes. Er is trouwens ruimte in de bus voor fans. Dus… wie wil mee?

Hoe draait jullie team? Wat is jouw bijdrage hierin?
Op de trainingen met een super opkomst gaan we echt lekker. Jammer dat het er in de wedstrijden nog niet uitkomt. We scoren te weinig. Sinds dit seizoen spelen we met zonedekking en moeten we beter vooruitdenken. Dat betekent ook dat ik als centrale verdedigster veel moet coachen.

Wat is volgens jou het voetbalhoogtepunt van afgelopen jaar/competitie? Wat is jouw persoonlijke (voetbal)hoogtepunt?
Ik ben er trots op dat we weer in de eerste klasse landelijk spelen. En mijn persoonlijke hoogtepunt op de zondagen zijn de frikandellen. En ‘de laatste’ is altijd voor mij.

Wat waardeer je het meest in een trainer?
Dat hij/zij recht door zee is, een duidelijke visie heeft en die goed kan overbrengen, zoals nu met de zonedekking. Ook belangrijk dat hij in de wedstrijdbespreking uitlegt waarom we op een bepaalde manier moeten spelen.

Waaruit bestaat voor jou een goede training? Welke oefenvormen spreken je het meest aan?
Er moet aandacht zijn voor positiespel en reactiesnelheid. De oefenvormen moeten uitdagend zijn voor iedereen. Je moet leren je hoofd goed te gebruiken. En… het partijtje mag niet ontbreken.

Welke speler/speelster/Wie is überhaupt je grote voorbeeld en waarom?
Op de eerste plaats mijn moeder. Zij redt het om naast een eigen zaak toch voor iedereen klaar te staan. En natuurlijk ben ik fan van de Oranje Leeuwinnen. Ik ben twee jaar geleden naar de EK-wedstrijden geweest. Super!

Doe jij vrijwilligerswerk bij de club of misschien ergens anders?
Ja, ik organiseer geregeld iets voor het vrouwen/meidenvoetbal (high tea, pyjama-party) voor een betere binding. Fijn dat kantinebeheerder Sjaak Hanegraaf altijd meedenkt en openstaat voor onze ideeën. Door mijn drukke werk kan ik (helaas) alleen vrijwilligerswerk doen bij losse activiteiten. Bijvoorbeeld de fit-test bij ouderen. Ik zou een meisjesteam willen trainen, maar dat lukt niet door de ‘verkeerde’ trainingsavond.

Wat zou je bij DVC’26 willen veranderen in het algemeen en speciaal voor het Meiden- en Vrouwenvoetbal?
Ik ben blij met DVC’26. Het is een supergezellige en gemoedelijke club. Wat ik anders wil: goed opgeleide trainers voor de meiden. En ik denk dat DVC’26 beter gebruik kan maken van de eigen mensen met een professionele sportachtergrond. Ik heb bijvoorbeeld de ALO gedaan.

Waar hoop je op de komende tijd/voetbalperiode?
Dat we ons handhaven in de eerste klas, dat het team bij elkaar blijft en dat ik nog lang kan blijven voetballen. En ik hoop op een vaste baan als sportdocent in het VO. Daar ben ik na zeven jaar invalwerk wel aan toe!

Wat vind je ook belangrijk om hier te vermelden?
Ik hoop dat onze trainer Albert van der Wal blijft! Onze assistent-trainers Marc Willemsen en Jos Hulshof zijn onmisbaar. En met Jos als teammanager hebben wij geen omkijken naar kleding, formulieren en materialen. Hij regelt alles piekfijn!

clubshop_cta
speedsoccer_cta
app_cta