Interview met Willie en Marian Hubers, over het wedstrijdsecretariaat en de zaterdagdienst bij DVC’26

1. Willie, vertel hoe je bij DVC’26 bent gekomen en wat je zoal bij en voor de club deed.
Pas sinds 1977 ben ik lid van DVC’26. Van mijn vader mocht ik niet eerder gaan voetballen: ik moest eerst mijn opleiding afronden. Ik begon in de A2 met Eef Wanders als leider. Nadat ik in dit elftal een keer koppend scoorde, werd het team meteen opgeheven. 😊 Vanuit de junioren kwam ik in het 8e terecht. Aan die tijd heb ik mooie herinneringen overgehouden. Ook was ik jarenlang leider van de pupillen en heb daarbij alle niveaus doorlopen van de E-tjes en de D-tjes. Daarnaast zat ik in verschillende commissies. Bennie Beijer en Willie Geven hebben me destijds overgehaald om in de activiteitencommissie plaats te nemen. Na 20 jaar activiteitencommissie wilde ik wel eens wat anders. Nu ben ik alweer enige jaren wedstrijdsecretaris van de pupillen. Twee jaar geleden ben ik benoemd tot Lid van Verdienste.  Dat blijft voor mij een mooie blijk van waardering.

Marian, vertel iets over jezelf en hoe je bij de zaterdagdienst terecht bent gekomen? Heb je zelf gevoetbald?
Nee, ik heb niet zelf gevoetbald, ik deed aan zwemmen en waterpolo. Ik kom uit Arnhem en de familie was best wel Vitesse minded dus kreeg daar wel wat van mee, hoewel ik nooit een wedstrijd bezocht.  Zo kreeg ik interesse voor het spelletje. Via Willie kwam ik bij DVC’26 terecht. Eerst als ‘vrouw van’ mee naar de elftalfeestjes en BBQ. Later werd ik langzaamaan ingelijfd bij het team van onze dochter als grensrechter of verzorgster en uiteindelijk als leidster. Ik deed bijvoorbeeld ook een soort hersteltraining als een van de meiden geblesseerd was. Zo ontstond er met de speelsters een echte vertrouwensband. Het was trouwens een leuke lichting meiden met dito ouders. Er was echt een goede sfeer. Iedereen hoorde er bij.

Vanuit de activiteitencommissie heb ik meegeholpen aan het organiseren van verschillende (kader)feesten. Het hoogtepunt blijft voor ons allebei de organisatie van de Sinterklaasfeesten en de daarbij horende huisbezoeken. We bezochten alleen leden van DVC’26 en vroegen een minimaal bedrag. Voor een paar bedrijven maakten we een uitzondering, dit zorgde ook voor wat extra inkomsten voor de commissie. Er ging natuurlijk wel eens iets mis, zo kwamen er een keer twee Sinterklazen op hetzelfde adres. Of zat Sinterklaas klem in de auto, omdat hij vergat zijn mijter tijdig af te doen.

2. Wat vind jij de sterke punten van Willie?
Wat Willie doet, doet hij met hart en ziel. En hij is positief ingesteld. Ook is hij plichtsgetrouw, alhoewel hij tegenwoordig ook wel eens een weekend schampt voor een gezamenlijk uitje.

Welke kwaliteiten heeft Marian?
Zij is erg punctueel, soms zelfs té. Dit komt goed van pas tijdens de zaterdagdienst. Ze is ook heel plichtsgetrouw, meer nog dan ik. Én ze blijft in alle situaties netjes tegen de mensen.

3. Hoe lang doen jullie al de zaterdagdienst? En hoe ziet zo’n zaterdag eruit? We draaien nu zo’n 10 jaar samen de zaterdagdienst. Die start voor ons om 7:00 uur ’s morgens. Herman Schaars sluit een halfuurtje later aan. We houden ervan dat we alles klaar hebben, voordat de eerste teams zich melden. Dan lopen we niet achter de feiten aan en wordt het niet hectisch. Op zaterdagochtend werken we 12 tot 15 wedstrijden af. Marian was gevraagd gastvrouw te worden, dit is nog steeds haar rol. Zij ontvangt de gasten met een kopje koffie, flyer met de plattegrond, de huisregels en consumptiebonnen. Sjaak Hanegraaf heeft ’s avonds van tevoren al ruim 30 jerrycans met limonade klaar staan in de sporthal. Dit is het drinken voor de teams in de rust. Onze aanpak wordt door de bezoekende verenigingen erg gewaardeerd. Marian zorgt verder dat de G- en H-teams hun spullen krijgen voor de trainingen. Ook voor hen verzorgt Marian het drinken.

4. Wat vinden jullie het leukst aan de zaterdagdienst en wat is minder? Waar lopen jullie tegenaan?
Het contact met de mensen vinden wij het leukst. En het blijft een uitdaging om de ochtend zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen. Het is ook leuk om samen met de (jongere) scheidsrechters even na te praten over de door hen gefloten wedstrijd. Met de komst van Sportlink is het plannen van wedstrijden voor een wedstrijdsecretaris eenvoudiger geworden, waardoor dit minder tijd in beslag neemt dan vroeger.

5. Hebben jullie nog een anekdote als zaterdagdienst?
Met enige regelmaat melden zich regio Scouts van de diverse BVO’s op het wedstrijdsecretariaat. Er was zelfs een scout die bijna wekelijks aanwezig was. Hij was ervan overtuigd dat DVC’26 gouden jaren tegemoet ging, want op ieder veld liep wel een talentje. Hij vond het vreemd dat we daar zelf iets anders over dachten.

6. Zijn jullie alleen op zaterdag met DVC’26 bezig?
Vroeger waren we vaker bij DVC’26 te vinden, dit bracht het werk binnen de diverse commissies met zich mee. Willie geeft aan dat het nu gemiddeld 2 avonden in de week is. Voor Marian is het alleen de zaterdag en op dagen dat er activiteiten zijn waar extra handjes nodig zijn. De taken zijn nu beter verdeeld. Als wedstrijdsecretaris hou ik me bezig met de planning van wedstrijden en de kleedkamer- en veldindeling voor zaterdagmorgen. Dit in samenwerking met de wedstrijdsecretaris Junioren (Martin Som). Iedere leeftijdscategorie heeft nu een eigen coördinator die de zaken rondom de teams regelt.

Door mijn activiteiten voor de Ajax-supporters-vereniging kom ik op zondag nog nauwelijks op De Nevelhorst. Dat is wel een gemis. Hierdoor is de binding met de zondagsteams een stuk minder. Ik volg het wel op afstand.

7. Er zijn veel ontwikkelingen in het pupillenvoetbal. Welke zijn dit en wat betekenen die voor jullie werkzaamheden?
Door de wijziging van veldafmetingen bij de jongste pupillen worden er nu veel meer wedstrijden gespeeld op één veld en op hetzelfde tijdstip. Daarnaast kunnen door het gebruik van kunstgras, wedstrijden bijna altijd doorgaan. Mochten er toch wedstrijden uitvallen, dan wordt inhalen lastig, omdat dit invloed heeft op traingingsruimte. De verspringende vakanties zijn soms de reden dat het echt niet anders kan. Er ontstaat nu wel een trend bij de (meiden) juniorenteams dat zij hun wedstrijden ’s ochtends willen spelen. Dit levert soms problemen op bij de kleedkamerindeling.

Bij aanvang van het nieuwe seizoen spelen de pupillen bijna geen oefenwedstrijden meer. Zij spelen een bekerprogramma, wat minder vrijblijvend is. Deze opzet neemt het Wedstrijdsecretariaat veel werk uit handen.

Waar we wel steeds vaker mee te maken krijgen, zijn ouders en jonge spelers uit het verre buitenland, die ook bij DVC’26 komen voetballen. Zij zijn niet opgegroeid met de regels, afspraken en gewoontes binnen een club of team. Daardoor zijn er geregeld misverstanden. De taal is hier nog een behoorlijke hindernis. In de communicatie en begripsvorming valt zeker nog veel te winnen. Hier ligt voor DVC’26 zeker een uitdaging.

8. In december zijn er zaalvoetbaltoernooitjes voor de pupillen. Hoe is dit voor jullie?
Dat is onze rustperiode. 😊

9. Beginnen alle pupillen in het begin van het seizoen? Of gaat dit het hele jaar door?
Voorafgaande aan de start van de tweede competitiehelft kunnen nieuwe pupillenteams instromen. Zo spelen nu de JO7- teams wedstrijdjes tegen andere verenigingen, terwijl ze in de eerste competitiehelft alleen maar trainden. Voor de kinderen een mooie gelegenheid om eerst hun zwemdiploma’s te halen.

10. Hoe zien jullie de toekomst van het pupillenvoetbal?
In het pupillenvoetbal gebeurt telkens iets nieuws. Willie: Ik vind wel dat de overgang van spelregels tussen leeftijdscategorieën erg groot is. In de krant las ik dat er plannen zijn, dat de KNVB ook de standenlijsten voor O12 wil afschaffen, iets wat bij de jongste categorieën al is ingevoerd. Dat vind ik shocking. Jeugd moet leren omgaan met verlies en winst. Wat ik wel goed vind en wat ook mooi is om te zien, hoe spelertjes zelf de regels toepassen zonder de ingreep van een scheidsrechter.

11. Zijn er wat jullie betreft nog verbeterpunten met betrekking tot de zaterdagdienst, het pupillenvoetbal en DVC’26?
Aan het begin van een nieuw seizoen blijkt dat de info met name op het gebied van wedstrijdregels niet voldoende bekend is. Dit blijft ieder seizoen een aandachtspunt. Lastig blijft dat vaak niet alle kaderleden dan terug zijn van vakantie.

Het vrijwilligerstekort is een echt probleem. Ook de zaterdagdienst draait steeds meer op een klein groepje mensen. Uitbreiding van het aantal mensen zou geen overbodige luxe zijn. Steeds vaker kiezen voetballers ervoor om op vrijdag of zaterdag te gaan voetballen. Dit zet het vrijwilligerskader, dat nodig is om wedstrijden te kunnen spelen, extra onder druk. Mensen moeten zich dat realiseren.

Ook ouders kunnen op de zaterdagen een bijdrage leveren, door bijvoorbeeld eens een keer een wedstrijdje te fluiten, de vlag ter hand te nemen of een leider te helpen bij het opruimen van materialen na een wedstrijd of training.

12. Wat is jullie motivatie of wat willen jullie (de leden van) DVC’26 meegeven?
Onze motivatie is dat we een bijdrage willen leveren aan het in stand houden van de positieve uitstraling die DVC’26 in de regio heeft of om die zelfs te verbeteren. De spontane en mooie complimenten die we soms op de zaterdagmorgen ontvangen, bewijzen dat we op de goede weg zijn.

Een punt van zorg is wel de manier waarop mensen omgaan met de materialen van de club. Zo verdwijnen er bijvoorbeeld regelmatig reserve-shirts. Hopelijk gaat de nieuwe kledingcommissie ook hier op toezien.

Zuinig zijn met de clubspullen, scheelt veel geld. Er zijn genoeg andere zaken waarvoor geld nodig is en het scheelt uiteindelijk ook in de hoogte van de contributie.

clubshop_cta
speedsoccer_cta
app_cta