Een interview met Youri Mom, trainer en begeleider van het G-team van DVC’26.

Youri, samen met Bart Egging train en begeleid je het G-team van DVC’26. Hoe ben je hier terecht gekomen? Wat trekt jou aan in het G-voetbal?
Vier jaar geleden liep ik stage bij Bart en ben toen blijven hangen bij het G-team. De sfeer is altijd geweldig. Het is een echt vriendenteam. Ze kijken altijd uit naar de volgende training en willen altijd winnen!

Welke insteek hebben jullie bij het trainen en het spelen van wedstrijden? Hoe gaan jullie om met de verschillen tussen de spelers?
Plezier in het spel staat voorop. De groep van 8 bestaat uit 7 heren en 1 dame, allemaal twintigers op één speler van 7 na. Die moeten we dus wel in bescherming nemen.

Een goede warming-up is erg belangrijk i.v.m. stijfheid. We trainen de groep met kleine oefeningen en differentiëren de hele tijd door. We spelen geen wedstrijden, want het team is helaas (nog) te klein.

In De Gelderlander stond laatst een artikel over profclubs die ook met G-voetbal bezig gaan. Wat vind je hiervan? En spelen in jullie team ook spelers voor wie dit haalbaar is?
Ik vind dit een hele mooie ontwikkeling. Zo krijgen ook G-spelers de kans om bij een ‘betaalde club’ te voetballen. Want welke voetballer had niet ooit die droom? 1 of 2 spelers van ons en iemand die ik ken van de Sportinstuif zouden hiervoor in aanmerking kunnen komen. Door de profclubs krijgt het G-voetbal ook meer aandacht!

Wat is het leukste of belangrijkste wat jullie hebben meegemaakt?
We sluiten het seizoen altijd af met een wedstrijd tegen de ouders en een BBQ bij één van de spelers thuis. Naar dit ‘einde seizoen’ leven de spelers echt toe. Wat ook altijd leuk is: hand-in-hand afscheid nemen van het publiek of het shirt uittrekken na een mooie actie. En op een keer kwam één van de spelers in zijn blootje de sporthal in om te melden dat hij zijn handdoek was vergeten. 😊

Je hebt CIOS gedaan. Wat doe je nu?
Op dit moment studeer ik HBO Sportkunde aan de HAN. Dit is een enorm brede opleiding met naast ‘gezonde leefstijl’, marketing, lesgeven, coördinatie. Dat laatste pas ik al toe, ik ben de coördinator van de Sportinstuif in de Muizenberg. Hier zijn veel vrijwilligers bij betrokken. Ook stuur ik de stagiaires aan. We werken met thema’s (disco, Halloween, …), dit vraagt de nodige planning en voorbereiding. De bezoekers van de instuif komen uit de omgeving. Er wordt enthousiast bewogen en gesport. Op het CIOS volgde ik de specialisatie ‘voedingsleer en leefstijl’. Bij iemand heb ik al goede resultaten behaald.

Voetbal je zelf ook nog? Wat is/was voor jou belangrijk in het voetbal? Wat is/was jouw meerwaarde voor jouw team? Wat zijn jouw sterke kanten?
Door problemen met mijn enkels kan ik niet meer voetballen. Ik doe nu aan fitness en binnenkort loop ik de Viking-run van 20 km. In mijn voetballoopbaan stond het plezier voorop, maar omdat ik een echte Mom ben, was winnen, hoe dan ook, heel belangrijk. Bij verlies was ik echt ziek. Ik ben een speler die het team op sleeptouw neemt, nooit het hoofd laat hangen en ervoor gaat. In het veld wilde ik overal zijn, maar mijn voorkeurspositie was achter de spits.

Wat waardeer jij in een trainer?
Dat hij direct is, naast een speler staat en ook dicht bij de groep. Ik heb veel geleerd van Mark Kobus en Dave de Jong.

Waaruit bestaat voor jou een goede training? Wat zijn jouw ideeën?
Het is belangrijk dat de jeugd eerst leert voetballen: durven, willen, kunnen, samenspelen. Anders blijf je hangen in alleen verdedigen. Nu is het nog vaak de lange bal.

Wat is jouw (persoonlijke) voetbalhoogtepunt?
Dat Oranje met 5-1 van Spanje won, na de verloren WK-finale in 2010.

Wie is je grote voorbeeld en waarom?
Mijn voetbalheld is Ronaldo. Daarbuiten heb ik bewondering voor een aantal familieleden. Ik luister graag naar de verhalen in de familie. Ze hebben me mede gevormd.

Wat vind je van de vrijwilligers die bij DVC’26 actief zijn? Heb je ideeën om meer jongeren erbij te betrekken?
Vrijwilligers zijn altijd nodig. Zonder hen kan geen club draaien. Een club moet alles doen om de vrijwilligers te behouden en oor hebben voor de vrijwilligers. De jeugd is vaak al druk: school, bijbaantje, zelf sporten. Met een beloning voor het vrijwilligerswerk (korting bon, sportschoenen, verlaging contributie) wordt het misschien aantrekkelijker voor de jeugd om iets bij DVC’26 te doen.

Wat zou je bij DVC’26 willen veranderen in het algemeen en in het bijzonder voor het G-voetbal? Hoe zou je dat aanpakken?
Extra techniektraining op vrijdagavond voor de jeugd. En uitbreiding van het G-team zodat we ook wedstrijden kunnen spelen. Het zou mooi zijn als ook voor G-spelers extra activiteiten zijn voor werving. Bijvoorbeeld clinics of instuiven in vakanties.

Waar hoop/verheug je (je) op de komende tijd/voetbalperiode?
Dat het Koeman lukt om Oranje winnaar te maken van de National League. Dat Ajax kampioen wordt en DVC’26 1 zich dit seizoen handhaaft.

Wat vind je ook belangrijk om hier te vermelden?
Ik hoop echt op uitbreiding bij het G-team. Dus ken je kandidaten, stuur ze naar DVC’26! Ook meiden/vrouwen zijn welkom! Op dit moment traint het G-team iedere 14 dagen op zaterdag van 10 tot 11 uur.

Voor mijzelf hoop ik dat ik aan het werk kan als buurtsportcoach of in een revalidatiecentrum. Als het maar met sport te maken heeft. Ik wil graag met mijn leefstijl-aanpak meer mensen op weg mag helpen naar een gezonder lijf en leven.

clubshop_cta
speedsoccer_cta
app_cta