De maatregelen om het aantal coronabesmettingen te laten afnemen blijven elkaar opvolgen. Zoals vrijdag al gecommuniceerd heeft het besluit om alle sportlocaties om 17.00 uur te sluiten een enorme impact op het voetbal. De KNVB wil er alles aan doen om zoveel mogelijk te blijven voetballen in competitieverband, mits dit medisch verantwoord is. Want als er niet voldoende getraind kan worden, dan levert het spelen van (alleen) wedstrijden vroeg of laat blessures op. Verder moet de KNVB ook rekening houden met een ordentelijk competitieverloop én de extra druk op de verenigingen.

Het bovenstaande heeft de KNVB voor komend weekend (4/5 december) tot het volgende besluit gebracht:

Verschil Categorie A en B

De huidige situatie vraagt om verschillende scenario’s voor de competities. De KNVB maakt een onderscheid tussen categorie A en B, omdat in de categorie A het belang van een goed competitieverloop essentieel is om uiteindelijk tot promotie/degradatie te kunnen komen. In de categorie B vinden we het belangrijk dat pupillen, junioren en senioren hun wedstrijden kunnen blijven spelen, zeker nu de trainingsmogelijkheden beperkt zijn.

Besluit categorie A
Komend weekend, 4 en 5 december, vervalt het reguliere competitieprogramma bij de jeugd en senioren. Daarentegen ziet de KNVB graag dat zoveel mogelijk van de inhaalwedstrijden gespeeld gaan worden om de verschillen in het aantal gespeelde wedstrijden te verkleinen.

De doordeweekse wedstrijden worden uit het programma gehaald.

Besluit categorie B
In de categorie B handhaaft de KNVB dit weekend, 4/5 december, het reguliere programma voor jeugd en senioren. De KNVB denkt mee met teams of verenigingen die niet willen voetballen. Afhankelijk van de uitkomsten van het debat van de Tweede Kamer, neemt de KNVB een besluit over het programma van 11/12 december en 18/19 december. Vanuit de combinatie van (on)mogelijkheid van trainen en het medisch advies hoe verantwoord het per leeftijd is om zonder training een wedstrijd te spelen, zal de keuze worden gemaakt om wel of geen wedstrijden te plannen.

De doordeweekse wedstrijden worden uit het programma gehaald.

Wat valt er onder categorie A of B?
Voor het seizoen 2021/’22 geldt voor de categorie A de volgende indeling:

  • Mannen veldvoetbal standaard Tweede Divisie tot en met de vijfde klasse.
  • Mannen veldvoetbal reserve Hoofdklasse tot en met de reserve derde klasse *.
  • Mannen veldvoetbal O23 competitie (divisies).
  • Vrouwen veldvoetbal Eredivisie vrouwen, beloften tot en met de derde klasse.
  • JO13 t/m JO19 Divisie 1 tot en met de Hoofdklasse

Resterend verloop competitie tot Kerst

Afhankelijk van de besluitvorming in de Tweede Kamer deze week, neemt de KNVB een besluit over het doorgaan van de competitie op 11/12 december en 18/19 december. Op basis van de mogelijkheden om te trainen, wellicht na het debat toch tot een later tijdstip dan 17.00 uur, maakt de KNVB de keuze om competities stil te zetten, inhaalwedstrijden te faciliteren of een regulier programma te organiseren.

clubshop_cta
speedsoccer_cta
app_cta