Sporten en bewegen is van groot belang voor de gezondheid en weerstand van mensen. Daarmee heeft het een zeer gunstige invloed op de volksgezondheid en de gezondheidszorg. De KNVB juichte het daarom toe dat het kabinet met eerdere coronamaatregelen geen drempels opwierp om te kunnen blijven sporten en dit voor iedereen toegankelijk bleef.

Gisteravond is echter bekendgemaakt dat dit wijzigt en dat amateursporters van boven de 18 jaar alsnog een coronatoegangsbewijs (CTB) moeten overleggen. En ter volledigheid, naast de sporters moeten ook alle andere bezoekers van 18 jaar en ouder op de sportaccommodatie vanaf zaterdag a.s. kunnen aantonen gevaccineerd te zijn, over een negatieve coronatest te beschikken of antistoffen te hebben opgebouwd na een eerdere positieve coronatest.

Gezondheid

Dit heeft verstrekkende gevolgen voor de competities van teamsporten. De huidige vaccinatiegraad is momenteel 87%. Dus voor een gemiddeld elftal bestaat de kans dat niet elke speler gaat meespelen. Dit aantal zal per team verschillen maar loopt straks als een rode draad door de tienduizenden teams die in de competities uitkomen. Hoeveel teams zullen hierdoor moeten afhaken? Hoeveel wedstrijden zullen komen te vervallen, ook voor gevaccineerde spelers omdat hun tegenstanders zich terugtrekken? Hoeveel zal er straks door ruim 600.000 amateurvoetballers van boven de 18 jaar minder worden gesport, met kwalijke gevolgen voor hun gezondheid?

‘Den Haag’ onderkent opnieuw de kracht van de sport niet en daarmee positieve invloed die het heeft op de gezondheid en de gezondheidszorg. Dat is teleurstellend, juist tijdens een pandemie. Voetbal is bovendien veilig. Het aantal langere contactmomenten is minimaal en voor het veldvoetbal bevindt men zich in de frisse buitenlucht. Er zijn dan ook geen coronabrandhaarden bekend die de oorsprong op het voetbalveld hadden.

Een brug te ver

Los van het gezondheidsaspect, zijn de plannen van het kabinet voor het amateurvoetbal praktisch gezien onuitvoerbaar. Vrijwilligers zijn goud waard, maar zijn ook schaars. Waar ga je vrijwilligers vandaan halen die zeven dagen per week QR-codes gaan controleren van alle sporters en bezoekers op een accommodatie? In andere sectoren werken professionals die bij de (enige) toegang bezoekers kunnen controleren, wij hebben vrijwilligers die hetzelfde zouden moeten doen voor een heel open sportcomplex met vaak meerdere ingangen. Het amateurvoetbal heeft met alle coronamaatregelen meebewogen maar dit is gewoon een brug te ver. De termijn waarop de maatregel ingaat, komend weekend, is onhaalbaar. Het leidt tot grote onrust en trekt een zware wissel op verenigingen, vrijwilligers en voetballers.

Maximale inspanning KNVB

Vanmiddag is het debat in de Tweede Kamer hierover. De KNVB roept samen met NOC*NSF de Tweede Kamer op om met al deze bezwaren in gedachte de sport de hand te reiken en sporten bij amateurverenigingen zonder coronatoegangsbewijs voor iedereen mogelijk te maken.

Momenteel voeden wij de sportwoordvoerders intensief met informatie zodat het CTB voor sporters niet wordt doorgevoerd. Het debat vanmiddag wordt door ons op de voet gevolgd. Na het debat in de 2e Kamer hebben we hopelijk uiterlijk morgen (donderdag 4 november) meer duidelijkheid en zullen we jullie ook informeren wat het betekent voor de komende periode.

Met sportieve groet,
KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND

clubshop_cta
speedsoccer_cta
app_cta