Youri Mom gaat als leefstijlcoach van DVC’26 mensen adviseren over gezonde voeding in combinatie met beweging. Het doel is dat mensen gezonder en fitter worden en zich bewust worden van hun (eet)gedrag en dit gaan veranderen. Lees er meer over in dit interview met Youri.

Youri je bent de eerste leefstijlcoach bij DVC’26. Wanneer start je met je werk?
Ik start met mijn werk als leefstijlcoach in augustus aanstaande bij het begin van het nieuwe voetbalseizoen, maar ik ben al bezig wat kleine zaken op te pakken. Op dit moment werk ik hard om mijn propedeuse te halen. Ik ga mijn studie HBO Sportkunde aan de HAN combineren met mijn werk bij DVC’26.

Wat doet een leefstijlcoach precies? Waarom kiest DVC’26 ervoor een leefstijlcoach aan te stellen?
Mijn specialisatie is ‘voedingsleer en leefstijl’. Een leefstijlcoach adviseert mensen over gezonde voeding in combinatie met beweging. Het doel is dat mensen gezonder en fitter worden en zich bewust worden van hun (eet)gedrag en dit gaan veranderen.

Het aanstellen van een leefstijlcoach was een initiatief van de gemeente Montferland. DVC’26 heeft daar aangegeven iemand uit de eigen club daarvoor te willen aanstellen. Ik ga werken in samenwerking met Raymond Sweers en Alex Steg, die vanuit Sport Events Montferland met DVC’26 samenwerken en die de niet clubgebonden activiteiten bij DVC’26 organiseren, bijvoorbeeld het Montferland Schoolvoetbaltoernooi. Raymond en Alex zijn binnen DVC’26 de grote animatoren van de ‘open club’. Die staat in het teken van het elkaar versterken van sportverenigingen door gebruik te maken van elkaars faciliteiten en trainingsmogelijkheden. Doel: het breder en beter ontwikkelen van de sportieve vaardigheden van sporters in het algemeen en bij DVC’26 van voetballers in het bijzonder.

Hoe ga jij de functie invullen? Wat zijn je plannen? Wie komen in aanmerking voor begeleiding door jou?
We zitten nog in de voorbereidende fase. Er zijn nog geen concreet ingevulde plannen, maar ik zal me bezighouden met het adviseren van iedereen die bij of vanuit DVC’26 sport. Dat doe ik in gesprekken, maar ook als actief begeleider. Het is zelfs de bedoeling dat ook ouders die hun kinderen naar de training brengen in de tussentijd de gelegenheid krijgen om (begeleid) op Sportpark De Nevelhorst te sporten. Ook kan ik ouders adviseren over de leefstijl van hun kind als dat overgewicht heeft. Misschien is er ook ruimte voor een trainingsgroep voor kinderen met overgewicht als De Nevelhorst meer sportieve mogelijkheden krijgt dan nu met het voetballen.

Heb je (voeding)tips hoe sporters zich beter op een wedstrijd kunnen voorbereiden?
Teams kunnen van mij adviezen krijgen over voeding voorafgaand aan een training of wedstrijd, en over wat slim is om te eten en te drinken tijdens de rust of hoe je spieren (met bepaalde voeding) beter herstellen na inspanning. Hiermee kun je het presteren van jezelf of team positief beïnvloeden. Zelf gebruik ik daarvoor eiwitshakes.

Waar ik bij DVC’26 al mee bezig ben, is om samen met Sjaak Hanegraaf de kantine gezonder te maken. Dat wil zeggen dat er een gezonder aanbod van eten komt en dat dit meer op de voorgrond wordt aangeboden dan de gebruikelijke vette hap. In dat kader zijn er in de kantine ook gratis appels voor de leden en is het de bedoeling dat de gezonde snacks goedkoper zijn dan de frikandel of gehaktbal met mayo. We gaan bijvoorbeeld in samenwerking met de kantine een broodje gezond introduceren tegen een aantrekkelijke prijs.

Hoe gezond leef je zelf op de schaal van 1 op 10? Wat doe en laat je ervoor?
Ik geef mezelf een 8. Dat heeft ermee te maken dat ik me elke week wel een dag een beetje laat gaan wat het eten betreft. Verder hou ik me strak aan een sportief dieet en eet ik veel groenten. Omdat ik veel sport, eet ik zo’n tien boterhammen per dag en neem ik zeker twee stuks fruit. In brood zitten veel koolhydraten die nodig zijn voor de energie, de verbranding. Ik loop veel en doe iedere dag wel aan fitness. Ook op school sporten we veel. De suikers in een energiedrankje helpen me zo nodig om te herstellen. Als alternatief voor chips enzovoort hou ik het bij rijstwafels met komkommer of tomaat.

Wil je nog iets toevoegen aan dit interview?
Een goede app voor iedereen die bewust wil eten is Eetmeter, onder andere te vinden in Google Play en de Apple Store. Hier lees je hoeveel koolhydraten en kilocalorieën voedingsmiddelen bevatten.

En… Goed om te weten: de leefstijlcoach is er voor iedereen!

clubshop_cta
speedsoccer_cta
app_cta