Een interview met Ruben Chin en Marc Menting, spelers en trainers bij DVC’26

Stel je even kort voor
Ik ben Ruben Chin en met veel plezier voor het tweede jaar speler van het 2e en trainer bij DVC van JO14-1. In Wageningen doe ik de studie Bedrijfskunde en in mijn vrije tijd ga ik naar de sportschool. Maar voetbal komt altijd op de eerste plaats.

Ik ben Marc Menting en met 22 een jaar ouder dan Ruben. Voetbal was en blijft voor mij heel belangrijk! Ik was heel fanatiek. Helaas moest ik na 3 keer een gescheurde kruisband stoppen. Fijn dat ik als trainer nog met voetbal bezig kan zijn. Op dit moment werk ik als banketbakker, maar in verband met mijn knieën ga ik me omscholen tot Manager Logistiek en Transport.

Jullie komen net terug van de wedstrijd tegen Groen-Wit. Wat hebben jullie gemaakt? Hoe was de wedstrijd? Hoe heeft JO14-1 het dit seizoen gedaan?
We hebben met 1-3 gewonnen en dat was hard nodig. In deze wedstrijd heeft het team alles gedaan wat nodig was. Echt voor elkaar gestreden en de duellen gepakt! Ze hadden dit de wedstrijd daarvoor tegen Veluwezoom (7-0 verloren) erbij laten zitten. Zo was het hele seizoen een beetje. De ene keer alles in de strijd gooien en het dan een volgende wedstrijd laten lopen. Maar de straftraining van afgelopen vrijdag heeft geholpen. Ze willen dit dinsdag weer. 😊

Jullie zijn samen met Willem actief bij DVC als trainer/begeleider van de JO14-1. Hoe zijn jullie begonnen? Waarom vinden jullie het leuk? Hoe organiseren jullie de coaching?
Ruben
: Ik ben 4 jaar geleden begonnen bij Koen Egging als hulptrainer. Dat deed ik 1 jaar. Dit seizoen zochten Marc en Willem (Berendsen) een derde man bij JO14-1. En dat werd ik. We zijn vrienden en dat werkt lekker. Ook hebben we veel dezelfde ideeën. We willen de jongens beter maken. Niet alleen op voetbalgebied, maar ook sociaal, qua teamgevoel, verantwoordelijkheid en discipline.

Marc: Ruben is eigenlijk altijd de woordvoerder. Hij kan de ideeën goed op de jongens overbrengen. Bij de wedstrijden is hij er altijd. Ik kan door mijn werk wel bij de thuiswedstrijden zijn en bij uitwedstrijden dicht in de buurt. Willem werkt ook op zaterdag, hij kan niet altijd van de partij zijn.

We passen onze trainingen aan op de volgende tegenstander. Daarbij moet plezier in het spel (meestal) voorop staan. Met plezier leren levert meer op. We trainen op hard werken, inzet, de omschakeling en spelen in het teambelang.

Wat vinden jullie van de leeftijdsgebonden indelingen?
Er zijn voor- en nadelen. Fysiek passen de jongens beter bij elkaar, maar bij de oude indeling in D, C, B en A-teams kunnen jongere spelers leren van de oudere. Die leren weer om jongeren aan te sturen en te corrigeren; de haantjes op de plaats te zetten. Hoe ouder de junioren, hoe meer ze fysiek op één niveau komen.

Hoe stellen jullie een training samen? Kopiëren jullie ook ideeën uit de oefenstof bij de senioren?
We hebben alle 3 steeds in selectieteams getraind. Dan heb je betere trainers. We maken veel gebruik van oefenstof die we zelf hebben gehad. Ons uitgangspunt is ‘voetballend leren’: veel bewegen met de bal, tactische oefeningen, positiespel.

Geen van ons heeft een cursus gedaan. Het was fijn geweest als we ondersteuning hadden gekregen. Gelukkig komt daar bij DVC volgend seizoen verandering in met ‘Coach de coach’.

Hoeveel tijd zijn jullie bezig met/voor JO14-1? Hoe ziet een gemiddeld voetbalweekend er voor jullie uit?
Per training zijn we 2x twee uur op het sportpark. De zaterdag zijn we bijna helemaal kwijt aan de wedstrijd. We spelen om 13 uur. Dan kun je vooraf en nadien eigenlijk niets meer voor jezelf doen. Verder hebben we overleg over trainingsstof en opstellingen. Wat daar nog bij komt, is dat we zelf de scheids- en grensrechter moeten regelen. We hebben nu met de ouders de afspraak dat één van hen per toerbeurt vlagt. Ook wil Simon de Zwart (scheidsrechter en speler van het 2e) ons wel helpen. We zijn echt meer tijd kwijt als trainers dan we vooraf ingeschat hadden. Maar we hebben het ervoor over.

Wat zijn de verre uitwedstrijden van JO14-1? Hoe is de hulp van/samenwerking met de ouders?
Onze competitie is in tweeën. In het eerste deel hadden we verre uitwedstrijden naar clubs waarvan we niet eens wisten dat ze bestonden zoals Redichem en Aquila. Nu hadden we twee ritten naar Apeldoorn. Vervoer is bij ons geen thema: er rijden zoveel ouders mee!

Ruben, jij voetbalt in het tweede. Hoe hebben jullie het afgelopen seizoen ervaren?
Moeizaam, maar we hopen de nacompetitie te ontlopen. Ik denk dat we qua team een goede middenmoter zijn. Maar voor het team geldt wel ‘wat willen we bereiken en wat doen/laten we ervoor?’

Marc, jij hebt door blessures moeten stoppen. Hoe is dat voor jou?
Het was een klap voor mij, dat er een einde kwam aan mijn voetbalcarrière door het scheuren van mijn kruisbanden. Ik was altijd en overal aan het voetballen, heel fanatiek en opeens kan en mag het niet meer. Ik ben pas 22. Het is nog steeds moeilijk voor mij.

Van welke jeugdtrainers hebben jullie het meest geleerd? Wat willen jullie de jongens bijbrengen?
Ruben:
Ik heb veel geleerd van Wilco Idink en ook van Renato Boekhorst. Wilco was 4 jaar mijn trainer. Hij kon ons op een relaxte manier bij de les houden.

Marc: Ik heb het meest geleerd van Koen Egging en Wilco Idink. Vooral toen ze samen voor de groep stonden, maar ook apart. In de D heb ik een sterke groei doorgemaakt. Koen was wel strenger. We hadden het geluk dat we in een goede lichting speelden.

Wat zijn de sterke punten van Marc/van Ruben?
Marc: Ruben kan alles goed verwoorden en overbrengen op de spelers. Hij staat sterk in zijn schoenen en heeft veel kennis op voetbalgebied.

Ruben: Marc observeert goed. Hij ziet veel en benoemt het op het juiste moment. Marc heeft passie voor het spel en kan de jongens motiveren de strijd aan te gaan.

Voetballen op gras of kunstgras?   M: gras                    R: gras
Beste voetballer van DVC?               M: Marciano          R: Marciano
Beste voetballer van de wereld?     M: Messi                 R: Ronaldo
Beste club van Nederland?               M: Graafschap       R: Vitesse
Beste club van de wereld?                M: Liverpool          R: Liverpool
Wie wint de Champions League?    M: Liverpool           R: Liverpool
Wie wint de Nations Cup?                M: Nederland          R: Nederland

clubshop_cta
speedsoccer_cta
app_cta