Na het vertrek van DVC’26-trainer Jan Oosterhuis is assistent Edwin Hoogerdijk direct doorgeschoven. Weer als hoofdtrainer van de Didammers, vecht hij ervoor om in de tweede klasse van het zondagvoetbal te blijven.

Vorige week boekte Hoogerdijk, die al eerder een periode hoofdtrainer was bij DVC’26, zijn eerste succesje en bereikte, na de 2-1 winst op VVG’25, de halve finale van de Achterhoek Cup. Graag had hij deze lijn het afgelopen weekend willen voortzetten. “Liefst had ik door willen trainen en afgelopen zondag gevoetbald en niet de onderbreking door carnaval gehad. Niet dat ik de jongens geen plezier gun. Maar na de perikelen rondom het vertrek van Oosterhuis, een roerige week, had ik met de jongens afgesproken dat we die wedstrijd om de Achterhoek Cup gewoon wilden winnen en de halve finale bereiken. Tegen Gaanderen hebben we het goed gedaan. VVG kwam goed voor de dag, die staan niet voor niks bovenaan in de vierde klasse. Wij waren wel de betere partij, maar we hebben verzuimd om de score uit te bouwen. En zeker in de tweede helft. Na de 2-1 en krijgen we een drietal honderd procent kansen. Als het 3-1 wordt, is het meteen gelopen. Dan blijft het lang 2-1 en denkt Gaanderen, als DVC’26 het niet afmaakt, kunnen wij misschien nog iets betekenen. Dan volgen nog een paar angstige situaties. Dat moet uit de ploeg, dat moet stabieler, constanter”, aldus de 47-jarige Edwin Hoogerdijk, die docent Sport en Bewegen is bij het CIOS Rijn IJssel in Arnhem.

Voor zondag zal Hoogerdijk zijn team moeten klaarstomen om de punten tegen Quick 1888 in eigen huis te houden, want de club uit Didam staat er niet florissant voor. Titelkandidaat DCS werd met 2-0 verslagen en bij middenmoter Eendracht’30 werd met 6-2 verloren. “Als je ziet hoe wij tegen DCS voetballen hier thuis. Daar lik je de vingers bij af. Zeker de eerste helft. Met veel agressie, veel strijd, veel voetbal. En er zit voetballend vermogen in de ploeg. De spelers zijn technisch vaardig. Een week later moet je echter naar Eendracht Mook en dan, met alle respect, zonder de spelers te willen beschadigen, maar dan lijkt het nergens op. Je hebt weleens een zondag dat niks loopt. Maar de keeper haakt af in de warming-up en dan moet er een andere keeper worden ingevlogen. Dat doet blijkbaar wat met de ploeg. Maar dat soort elementen mogen niet de doorslag geven. We moeten ons mentaal hiertegen weren. Dat hebben we nagelaten, zeker in Mook.”

DVC’26 speelde aan het begin van het seizoen in Nijmegen tegen Quick 1888 en won met 3-0. “Dat was een van onze betere wedstrijden van dit seizoen. Het was ook een terechte uitslag. We speelden een uitstekende eerste helft, agressief. Technisch en tactisch vond ik het van onze kant zeer behoorlijk met goede doelpunten. De tweede helft moesten we wel meer achteruit. Quick is wel een ploeg die ons ligt, ook een voetballende ploeg”, vervolgt Hoogerdijk. Hij zwaait sinds twee weken de scepter, maar tornt niet aan de speelwijze. “Onze speelwijze is samen met Oosterhuis en met mij en de groep doorgesproken in de winterstop. Dat voelde goed bij de groep. Dat is ook gebleken tegen DCS en tijdens de winterstop hebben we prima oefenwedstrijden gespeeld. Tegen Pax gewonnen, tegen Silvolde, een hoofdklasser, hebben we prima partij geboden. Dus wat dat betreft zijn het prima potjes geweest. Moet je dingen dan veranderen als trainer? Je bent natuurlijk een ander mens, een ander persoon. Ook in die zin een andere trainer. Dus je zult daarin net andere accenten gaan leggen. Mijn doel is om de spelvreugde weer in terug te brengen, dat ontbrak wel een beetje. En ook een groep smeden die voor elkaar door het vuur wil gaan en als team wil presteren. Daarin valt nog wel winst te behalen, vind ik zelf. Kijkend naar de speelwijze, kijkend naar de type spelers die wij hebben, past dat prima. Spelers zullen af en toe uit een ander vaatje moeten tappen, dat vraagt de huidige stand op de ranglijst. Je zult de mouwen moeten opstropen. Je zult je moeten wapenen tegen clubs die hier komen en denken: DVC’26 staat onderin en die zullen we nog wel even een tikkie geven. We moeten een ‘over mijn lijk’-mentaliteit tonen, de punten moeten worden binnengehaald. Dat kan met mooi voetbal. Maar soms moet je andere middelen aangrijpen om een overwinning eruit te slepen. Ik hoop dat de groep dit ook heel snel leert en beseft wat er gevraagd wordt. Juist daarin zijn we in de eerste seizoenshelft heel kwetsbaar in gebleken. Dat moet er echt uit.”

“Wij kunnen winnen van DCS, waarom dan niet ook van Quick?”

Voor de wedstrijd tegen Quick 1888 heeft Hoogerdijk een keepersprobleem. “Lesly Udink, onze vast keeper, is geblesseerd. Stan Tiecken, de keeper van de A1, is niet geheel okselfris en Koen Lenting heeft een longontsteking. Maar geloof me, tegen Quick zal er gewoon eentje staan”, belooft Hoogerdijk. “Wij winnen van DCS. Waarom zouden wij dan ook niet van Quick kunnen winnen en als straks Orion hier komt, daar geen punten van kunnen pakken? Het is een interessante competitie en ik hoop voor de ploeg dat we snel resultaten gaan halen. We zullen de rug moeten rechten en in deze tweede seizoenshelft moeten laten zien wat DVC’26 waard is en dat wij thuishoren in deze klasse. De heenwedstrijd staat nog op ons netvlies, daar moet we ons voordeel mee doen. Zondag negentig minuten knallen en onze huid zo duur mogelijk verkopen, met veel air en bezieling gaan spelen.” De aftrap is om 14 uur.

Bron: Montferland Nieuws

clubshop_cta
speedsoccer_cta
app_cta