Een interview met Jeroen van Alst, scheidsrechtercoördinator van de jeugd bij DVC’26.
Stel je even kort voor.
Ik ben Jeroen van Alst, voetballer bij DVC’26 zaterdag 3. Afgelopen zondag ben ik 20 jaar geworden. Aan de Radbouduniversiteit in Nijmegen studeer ik als tweedejaars economie en bedrijfseconomie. Ik woon nog thuis bij mijn ouders in Didam. Mijn hobby’s: fluiten van wedstrijden, muziekluisteren (o.a. Coldplay) en met vrienden samenzijn. Ik ben gedreven en ook wel perfectionistisch, daardoor zet ik vaak een stap extra en moet ik wel leren dat ‘goed’ soms gewoon genoeg is.
Vorige week was De Week van de Scheidsrechter. Wat heb je ervan gemerkt? Is het iets dat leeft/aandacht krijgt binnen DVC’26?
Het is belangrijk dat er ook eens wordt stilgestaan bij de betekenis van scheidsrechters in het voetbal. Zonder deze vrijwilligers kan er niet gespeeld worden. Mooi om in zo’n aandachtweek na de wedstrijd een bedankje te krijgen van de spelers. Op dinsdag floot ik de wedstrijd JO16 DVC’26-Union. Toen kreeg ik na de wedstrijd zelfs een applaus. Dat gaf me een goed gevoel. Verder had de club voor alle scheidsrechters een attentie. Ik hoop dat de aandacht die er afgelopen week voor de scheidsrechters was, de mensen bewust maakt van het belang van vrijwilligerswerk binnen verenigingen. Tegenwoordig consumeren veel spelers (en ouders) de faciliteiten van de club, zonder zelf actief iets bij te dragen. Dat mag van mij zeker veranderen.
Je bent nog heel jong. Hoe komt het dat het scheidsrechtergebeuren jou aanspreekt? Ben jij de jongste scheids binnen DVC’26? Wie is/zijn de oudste actieve scheidsrechter(s)?
Ik vind het gewoon leuk om te doen. Dat heeft er, denk ik, mee te maken, dat ik graag zaken regel en naar mijn hand wil zetten. Door mijn inbreng als scheids kan ik het voetbal voor anderen prettiger maken. Ook vind ik het belangrijk iets terug te doen voor de club. Zelf leer ik er natuurlijk ook van. Ik krijg bijvoorbeeld meer inzicht in het spel en ik leer omgaan met verschillende mensen en situaties. Tijdens een wedstrijd ben ik met mijn hoofd eens met andere zaken bezig dan door de week. En… ik ben lekker buiten en heb extra beweging.
De jongste scheidsrechter is Ruben van de Kamp. Hij speelt in JO16 en staat gewoon zijn mannetje in het veld. Zelfs publiek dat negatief van zich laat horen – best een vervelend probleem voor beginnende scheidsrechters – negeert hij! Bij de oudste scheidsrechters die op zaterdag fluiten horen Geert van de Heuvel (vlaggenist bij het 1e), Theo van de Berg en Rudy Willemsen. Ook floot Kees van Zimmeren een keer.
Hoe lang ben je al actief als scheidsrechter en op welke niveaus fluit je? Ben je bondsscheidsrechter?
Volgens mij ben ik in 2013/2014 met fluiten begonnen. Ik ben clubscheidsrechter en fluit pupillen en junioren. Ingmar IJzendoorn heeft mij al die tijd begeleid en ik kan nog steeds op hem terugvallen. Het liefst fluit ik op een groot veld. In de toekomst wil ik ook wel voor de KNVB gaan fluiten.
Je bent (aankomend) scheidsrechtercoördinator. Wat houdt deze functie in? Hoe ga je het organiseren? Op wie kun je terugvallen? Vind je DVC een goede club voor scheidsrechters?
Ik ben uitvoerend actief als coördinator, maar heb (nog) geen officiële ‘benoeming’. Nu doe ik dat nog samen met Willie Hubers vanuit het wedstrijdsecretariaat. Het is een hele klus om ieder speelweekend bij elke wedstrijd weer een scheidsrechter te plaatsen. Soms moet ik in mijn eigen netwerk vrienden overhalen om dit geregeld te krijgen, zeker als een scheidsrechter zich heeft teruggetrokken. Soms zit er niets anders op dan dat een team het zelf moet regelen.
Verder houd ik me bezig met werving van nieuwe aanwas en die is hard nodig!!
Bij deze doe ik een oproep aan alle spelers, ouders en supporters: Wie wil scheidsrechter worden en helpen dat wedstrijden gefloten worden? Meld je dan bij mij.
En… past een andere vrijwilligerstaak beter bij je? Meld je aan!
Goed voor DVC’26, leuk en leerzaam voor jezelf!
Als iemand zich aanmeldt als scheidsrechter regel ik zijn shirt/tenue, fluit, boekje, kaarten en stopwatch. Ook vang ik beginnende scheidsen na een wedstrijd op voor een korte evaluatie of gewoon aandacht. Ik houd de vinger aan de pols en probeer waar nodig ook publiek aan te spreken op hun gedrag. Helaas zijn dat ook mensen van de eigen vereniging van wie ik zeker een andere houding met meer begrip en respect verwachtte.
Wat fijn is: het bestuur staat altijd achter (de beslissing) van de scheidsrechter!
De B-jeugd moet een spelregeltest halen om door te kunnen met voetballen. Wat vind je hiervan?
Heel goed en terecht! Het geeft de spelers inzicht in het spel en in de beslissingen van een scheidsrechter. Het kweekt meer begrip. Dit is goed voor het verloop van de wedstrijd. Er zijn zelfs clubs die de test naar voren halen naar de C-spelers/O15. Want hoe eerder zij bekend zijn met de regels, hoe beter.
Ook biedt het scheidsrechterschap mogelijkheden voor maatschappelijke stages. Laat stagiaires in het kader hiervan wedstrijden fluiten. Ze leren dan de regels toe te passen, ze ervaren waar een scheidsrechter zoal tegenaan loopt en vervullen hun maatschappelijke stage. 3 vliegen in één klap. En misschien ontdekken ze dat fluiten heel leuk is?! 😊
Hoeveel clubscheidsrechters heeft DVC’26? Hoe is het nu georganiseerd? Hoe blijven de clubscheidsrechters op de hoogte van veranderende spelregels?
Op dit moment zijn er 25 à 30 clubscheidsrechters. Er zijn relatief veel oudere fluitisten. De faciliteiten bij DVC zijn goed. Denk aan kleding, attributen, iets te eten en te drinken. Er is ook ruimte om een keer een weekend over te slaan. Jonge scheidsrechters kunnen KNVB-cursussen volgen. We hebben een groepsapp die we gebruiken voor informatie en het doorgeven van nieuwe spelregels. Ik ontdekte zelf dat ik één regel had gemist: er mag nu bij een aftrap binnen de 16 meter worden gepasst. Daarom hoeft de O13 niet meer af te trappen vanaf de 16 meter, maar gewoon vanaf de 5 meterlijn.
In de eredivisie wordt tegenwoordig bij alle competitie- en bekerwedstrijden gebruik gemaakt van de VAR. Hoe kijk jij tegen de VAR aan?
Voor het merendeel kijk ik er positief tegenaan. Door de komst van de VAR hebben mensen soms het idee dat de discussie minder wordt, maar dat is niet het doel van de VAR. Het positieve is de eerlijkheid, de discussie zal altijd blijven. Dat houdt de boel levendig.
Jeroen, heb je een (vrijwilligers)motto?
Ja. Doe iets waar jezelf plezier aan beleeft en waar je anderen of een club mee helpt.
Is er nog iets wat je kwijt wilt in dit interview?
Ja. Mensen vinden het vaak zo vanzelfsprekend dat er een scheidsrechter in het veld loopt en dat is het niet. Jonge en beginnende scheidsrechters hebben vaak last van negatieve supporters, zij zouden als vrijwilliger ook vanaf de zijlijn meer begrip, steun en waardering moeten krijgen. Dat geldt ook voor de mensen die werkzaamheden doen waar niemand bij stilstaat. Denk bijvoorbeeld aan Gerrie Groenen die de kwijtgeraakte ballen uit de struiken haalt en na trainingen en wedstrijddagen altijd alle lampen uitdoet in de kleedkamers en de poort sluit.
Een klein gebaar van waardering op zijn tijd doet goed. Dus… waardeer de vrijwilligers meer!