Omgaan met verlies hoort ook bij het voetbalspel. Na de flinke zeperd tegen VDZ vorige week was de vraag hoe de groep dit zou oppakken. In trainersjargon komen de woorden herpakken, doorontwikkelen en goed voor de weerstand snel naar voren. Dat klinkt natuurlijk allemaal leuk, maar vandaag komen ze weer een medetitelkandidaat tegen op het veld: SML uit Arnhem.

Het is leuk om te zien dat de jongens onbewust met het mogelijke kampioenschap bezig zijn. Een afvaardiging van de selectie ging zaterdag vroeg uit de veren om de wedstrijd van Loil tegen VDZ te bekijken. Zou dit uit voetbalfanatisme zijn of uit liefde voor de drie Loilse meiden? De aanwezigheid van onze jongens hebben in het team van Loil in ieder geval ongekende krachten losgemaakt. De nummer twee op de ranglijst droop in Loil met een onverwachts verlies van 4-1 het veld af. Dit betekent dat we ’s middags bij winst tegen het Arnhemse SML een grote stap naar het kampioenschap zouden zetten.

Voor deze topwedstrijd is scheidsrechter Raymond R. met zijn inmiddels vaste assistent Geert-Jan aangesteld. Dit koppel voelt elkaar echt feilloos aan. De KNVB-trainingen die zij in Zeist volgen, werpen zichtbaar hun vruchten af. Het keepersprobleem, Tijn D. is nog niet volledig hersteld van zijn knieblessure, is door de driekoppige begeleiding uiterst slim opgelost door de wedstrijd naar 14.00 uur verplaatst te krijgen. Senne F. uit JO13-1 kon op deze manier op tijd uit Lochem ingevlogen worden om tijdens deze kraker het doel te gaan verdedigen. Jessy kon zijn tranen niet in bedwang houden toen dit nieuws gisteren naar buiten werd gebracht. Hij was dolgelukkig om weer te mogen voetballen. Alle obstakels zijn nu uit de weg en het is aan de jongens om het felbegeerde resultaat van drie punten te gaan behalen tegen de gasten uit Arnhem.

Het is 14.00 uur. Scheidsrechter Raymond R. wacht nog even met het startsignaal, omdat er zich een enorme stroom aan supporters naar het derde veld begeeft. Iedereen heeft zijn plekkie gevonden en dan is het tijd voor de aftrap. DVC’26 begint erg fanatiek aan de wedstrijd. Dit geldt ook voor de supporters. Zij roepen luidkeels: “Dat zun ze”, “Netjes” en “Toe maar”! Het team zet volop pressie op SML. De openingstreffer laat daarom niet lang op zich wachten. Loek J. poeiert de bal weergaloos tussen de palen. De keeper van SML stond erbij en keek ernaar. Devon M. laat zien dat hij vanmiddag tot op het tandvlees gemotiveerd is. Alleen zijn tegenstander is hiermee minder blij en voelt of al zijn melktanden nog in zijn mond zitten. In het eerste deel van de eerste helft combineren onze jongens er lustig op los en laten SML alle hoeken van veld 3 zien. Er volgt een prachtige aanval aan de rechterflank. Mohammed staat in het zestienmetergebied op de juiste plek en rond koel af: 2-0. Als het scoreverloop in dit tempo doorgaat dan is het leed voor SML niet te overzien. Alleen staan de lat – na goed combinatievoetbal van de Loeken – en een vermeende handsbal van Mohammed, waardoor zijn goal afgekeurd werd, de verdiende 3-0 voorsprong voor onze jongens in de weg. Zelfs Raymond S., normaal altijd scherp en de rust zelve, is van slag en roept: “Bjorn, jij moet deze vrije trap nemen.’’ Wij kijken elkaar langs de kant aan en vragen ons allemaal af waarom Bjorn een vrije trap voor SML moet gaan nemen. We houden het maar op wedstrijdspanning. Er volgen voor het rustsignaal volop kansen om de wedstrijd definitief op slot te gooien, maar de genadeslag moet dan maar in de tweede helft gegeven worden.

Na in de kantine opgewarmd te zijn, begeven we ons met z’n allen onder leiding van grensrechter Geert-Jan weer naar het speelveld. Blijkbaar zijn onze jongens en die van SML lichtelijk onderkoeld op het veld teruggekomen. Er gebeurt bar weinig. Over en weer is er enorm veel onnodig balverlies. Na een prachtige steekbal van Tijn R. krijgt Thomas R. toch een oplegde kans, maar de bal hobbelt helaas aan de verkeerde kant van de doelpaal de achterlijn over. De voetbalwetten zijn op dit niveau ook meedogenloos: als je zelf de kansen onbenut laat dan… SML scoort uit het niets de aansluitingstreffer: 2-1. Ongelooflijk, hun eerste kans in ruim 40 minuten en die zit er meteen in. Je zou verwachten dat onze jongens tijd nodig hebben om deze teleurstelling te verwerken. Alleen is het tegenovergestelde waar. Het geloof bij SML in één of drie punten uit Didam mee te nemen is van korte duur. Jessy schiet vanaf randje zestienmeter de 3-1 keurig binnen. Niet veel later maakt Thomas R. er 4-1 van. De ranglijst en het puntenverschil met SML en VDZ is bij de supporters nu het onderwerp van gesprek. Ik hoor ‘’Plokkenkar’’, ‘’Frank Gersthuizen’’ en ‘’kratten bier’’ de revue passeren. Ook ga ik zelf in deze euforie mee. Het slotakkoord is helaas voor SML. Kans nummer twee levert weer een tegentreffer op. In dit geval de eindstand: 4-2. Op doeltreffendheid zijn we vandaag afgetroefd, maar de drie punten steken wij mooi in ‘onze tes’.

De nederlaag van vorige week tegen VDZ heeft de winst tegen SML vandaag opgeleverd. De jongens hebben zich deze week herpakt en doorontwikkeld. Ook is de mentale weerstand vergroot. Het team groeit elke week zichtbaar dichter naar elkaar toe. De sfeer is uitstekend. Een compliment is op zijn plaats voor de begeleiding en de ouders. Na inspanning komt ontspanning. Daarom gaan we dinsdag met z’n allen in De Vijverberg genieten van de wedstrijd Jong-Oranje tegen Jong-Engeland!

clubshop_cta
speedsoccer_cta
app_cta