Welkom bij de afdeling Scheidsrechterszaken van DVC’26.

Wie zijn wij?

Leuk dat je interesse hebt in alles omtrent scheidsrechterszaken bij DVC’26. Ik ben Jeroen van Alst en ben 21 jaar oud. Ik studeer momenteel Economie en Bedrijfseconomie aan de Radboud Universiteit. Sinds juni 2019 ben ik Scheidsrechterscoördinator bij DVC’26. Sinds november 2020 heb ik een diploma gehaald bij de KNVB. Zelf fluit ik op dit moment regelmatig bij DVC’26 en ik ben bezig om voor de KNVB te gaan fluiten. Ik probeer mensen te enthousiasmeren om te gaan fluiten en zo hun steentje bij te dragen aan onze vereniging. Ik probeer een actief arbitragebeleid te voeren om DVC’26 steeds wat beter te maken op het gebied van arbitrage.

De scheidsrechterscommissie bestaat uit Willie Hubers, Ingmar van IJzendoorn en ikzelf. Daarnaast heb ik nauw contact met wedstrijdsecretaris Martin Som en zijn de lijnen tussen het bestuur en mij erg kort. Ik hoop dat deze pagina je voldoende kan informeren over alles dat er speelt op het gebied van arbitrage. Mocht je vragen hebben, schroom niet me aan te spreken bij DVC’26, of om mij een bericht te sturen op 06-21538722 of via scheidsrechters@dvc26.nl.

Arbitrageplan 2021-2022

Bij DVC’26 vinden we het belangrijk dat de gehele vereniging betrokken is bij een actief arbitragebeleid. Een scheidsrechter komt er niet vanzelf en dient gerespecteerd en gewaardeerd te worden. Om de werving van scheidsrechters een stimulans te geven, wordt er het komend seizoen ingezet op een actief ontwikkelplan gedragen door de gehele vereniging. Het Arbitrageplan 2021-2022 geeft alle ins en outs weer en legt gedetailleerd uit hoe dit in zijn werking zal gaan.

Bij vragen: stuur een e-mail naar scheidsrechters@dvc26.nl of app 06-21538722.

Eerste Hulp bij Fluiten

Met dank aan Jeroen Westen (VDZ Arnhem) hebben we het volgende document gerealiseerd: Eerste Hulp bij Fluiten. Dit document geeft kort alle belangrijke spelregels weer die je nodig hebt als je begint met fluiten. Dit dient als handvat om zo beginnende scheidsrechters wegwijs te maken binnen de wereld van de arbitrage. Voor specifieke vragen kunt u terecht bij Jeroen van Alst via scheidsrechters@dvc26.nl of 06-21538722.

Eerste Hulp bij Vlaggen

Met dank aan Jeroen Westen (VDZ Arnhem) hebben we het volgende document gerealiseerd: Eerste Hulp bij Vlaggen. Dit document is bedoeld voor ouders/kennissen/leden/etc. die voor het eerst vlaggen en een korte uitleg van de meest belangrijke spelregels willen. Dit document dient als handvat om zo beginnende grensrechters wegwijs te maken in de wereld van de arbitrage. Voor specifieke vragen kunt u terecht bij Jeroen van Alst via scheidsrechters@dvc26.nl of 06-21538722.

Tips en Tricks

  • Zorg ervoor dat je goed voorbereid naar de wedstrijd toe komt! Je kunt dit doen door je goed in te lezen (Eerste Hulp bij Fluiten + Eerste Hulp bij Vlaggen).
  • Zorg ervoor dat je op tijd bent! Dit zorgt ervoor dat je rustig aan de wedstrijd kan beginnen.
  • Zorg voor sportieve kleding die duidelijk verschillend is van beide elftallen.
  • Maak voor de wedstrijd een praatje met de (assistent) scheidsrechter(s) en alle betrokken trainers. Dit zorgt voor een gemoedelijke sfeer!
  • Wees duidelijk tijdens het fluiten en vlaggen. Het maakt niet uit dat je een keer verkeerd zit, zolang je je beslissingen maar duidelijk aangeeft.
  • Zorg voor een goede warming up: dit voorkomt blessures!
  • Heb je ergens hulp bij nodig? Schroom niet om hulp te vragen, dit kan bij Jeroen van Alst (scheidsrechters@dvc26.nl of 06-21538722).

Spelregelbewijs

Met ingang van het seizoen 2014/2015 zijn spelers uit 1998 verplicht het spelregelbewijs te halen. Het maakt voetballers namelijk van jongs af aan vertrouwd met de regels en geeft hen meer inzicht in de beslissingen van de scheidsrechter. De KNVB heeft een spelregelbewijs in het leven geroepen. Het is essentieel op tijd het spelregelbewijs te halen. Als leden uit het genoemde geboortejaar het spelregelbewijs niet hebben, mogen zij het seizoen 2021/’22 namelijk niet voetballen.

Iedereen uit het jaar 2004 is verplicht om het spelregelbewijs te halen. Hier wordt actief op gestimuleerd door het kader van DVC’26 en wordt als erg belangrijk gezien. Ieder begin van het seizoen zal er een mogelijkheid zijn om vragen te stellen en samen te sparren over scheidsrechterszaken. Hierbij krijgen leden of andere geïnteresseerden de mogelijkheid om kennis te nemen van de nieuwe spelregels of meer informatie te krijgen over het fluiten. Deze bijeenkomst biedt ook leden die een spelregelbewijs moeten halen een mogelijkheid om samen het bewijs te halen. De datum zal t.z.t. bekend gemaakt worden.

Mocht je hier vragen over hebben of tussentijd iets willen weten? Stuur een e-mail naar scheidsrechters@dvc26.nl of bel 06-21538722.

Opleidingen

De KNVB biedt veel verschillende opleidingen aan met betrekking tot scheidsrechters. Dit varieert van pupillenscheidsrechters tot KNVB-scheidsrechter. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden om scheidsrechters te begeleiden en zo bij te dragen aan een beter arbitragebeleid.

Spelbegeleider / pupillenscheidsrechter
Je kunt deze opleiding doen als beginnende scheidsrechter om meer te leren over het fuliten van wedstrijden. De opleiding bestaat uit een opleidingsdeel en een ervaringsdeel waarbij je wedstrijden moet fluiten. Deze opleiding is voor scheidsrechters die zich willen ontwikkelen voor het fluiten van wedstrijden bij de pupillen O8, O9 en O10 en wedstrijden van O11 en O12.

Verenigingsscheidsrechter
Deze opleiding is voor scheidsrechters die meer ervaring en kennis op willen doen van het fluiten op groot veld. Ook hier heb je een opleidingsdeel (cursusavonden) en een ervaringsdeel waarbij je wedstrijden dient te fluiten. Deze opleiding biedt je genoeg kennis zodat je aan de slag kan bij 11 tegen 11 wedstrijden bij je eigen club.

Mocht je geïnteresseerd zijn, dan kun je contact opnemen met Jeroen van Alst via scheidsrechters@dvc26.nl of bel/app 06-21538722.